Днес е : Вторник, 24 Септември 2019

„Знаете ли КОЙ предложи партиите да вземат субсидия 12 лв., вместо 1.50 лв. – БСП“

Публикация 08 Jun, 2019 / akcent.bg

   Водещият Слави Трифонов се възмути от исканата от страна на БСП оставка на финансовия министър Владислав Горанов.

   Лявата партия поиска оставката на министъра заради изнесените от „Шоуто на Слави“ данни, че партиите си разпределят и парите на хората, които са гласували, но с бюлетина Не подкйрепям никого и по този начин вместо партиите да взамат по 11 лв. на глас, както е по закон, са вземали по 13.23 лв.

   Заради което са раздадени над 6,5 милиона лева повече на партиите само през 2018 г. 

   Премиерът Борисов се задейства и поиска партиите да върнат надвзетата сума, за което бе прието постановление на Министерски съвет.

     „По отношение на партийните субсидии БСП само трябва да мълчат и да връщат пари.
Всъщност, за субсидиите БСП трябва да мълчат, както мълчаха при въпроса: “КОЙ предложи Пеевски?” А защо трябва да мълчат?
Защото КОЙ си трайка, че са получили неправомерно над 2 милиона лева повече партийна субсидия за миналата година? Е, как КОЙ? БСП. Тия 2 милиона не са ги видели ли?

  А КОЙ прие държавната субсидия да скочи от 1 лев и 50 стотинки на 12 лв. за получен глас? Е, как КОЙ? БСП. С премиер Сергей Станишев. 

   Припомням – драстичното увеличаване на партийната субсидия се случва през 2009 г., в края на мандата на Тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС). Преди това увеличение, за 7 години всички партии са получавали средно 7 млн. лв. на година. След увеличението партиите започват да получават между 40 и 50 милиона лева на година. Пари, които, както знаем, започват да се трупат на влог.

   Освен това, когато БСП искат оставката на Горанов, трябва да знаят и следното:
По време на Тройната коалиция, когато БСП управляват, финансов министър е Пламен Орешарски. По каква формула мислите, че е определял партийните субсидии Пламен Орешарски? По каква? Да, по същата формула, по която е работил и Горанов – използвал е всички действителни гласове – гласовете за партиите, имащи право на субсидия, гласовете за партиите под 1% и гласовете за независимите кандидати.

   Ето за пример 2008 г. Всички действителни гласове на последните парламентарни избори през 2005 г. са 3 648 176. Умножени по 4,40 лв., колкото е субсидията на получен глас тогава, това прави 16 051 974 лв. и 40 стотинки. А Министерството на Орешарски е раздало на партиите 16 051 995 лв. Даже мистериозно отнякъде са добавени 20 лв. и 60 ст. Коледната добавка на един угнетен български пенсионер, впрочем“, написа още Слави Трифонов.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама