Четвъртък, 2 Май 2024

,,Пеевски пое ръководството на ГЕРБ,,

,,Пеевски пое ръководството на ГЕРБ,,
Публикация   14:20     19 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     639

Денков не изключва разговор с Борисов след изборите

   Напрежение, агресивно говорене, чупене на маси. Ротацията в кабинета Денков-Габриел се провали. В отношенията между „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ГЕРБ-СДС е имало трети играч и ролята му е била решаваща. Какво се случва, когато влезе Делян Пеевски?

   Редовното правителство на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС приключи работа в началото на април след 9 месеца управление. То падна от власт, защото двете формации не можаха да се договорят за т.нар. ротация, в която министър-председателят от ПП-ДБ трябваше да размени поста си с вицепремиера от ГЕРБ. Очакваше се Мария Габриел да заеме мястото на Николай Денков, но ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не се разбраха за състава на правителството и реформите, които трябва да се направят.

   В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с бившия премиер Николай Денков за това кой събори правителството.

          Най-важното от интервюто

  • "Още на първите срещи, които бяха с Борисов, той канеше Пеевски. Ние отиваме на срещата. До Борисов стои Пеевски и всъщност през тези месеци 80 процента от разговора беше с Пеевски, не беше с Борисов".
  • "Това че оперативно се оказа, че Пеевски е поел ръководството на ГЕРБ, беше голяма изненада".
  • "Пеевски в момента е заел много активна позиция да се представя като евроатлантик, но няма никакво съмнение, че действията около „Турски поток“, те бяха съвместни – между Борисов и Пеевски. Тях ги свързват много неща и част от тези неща са свързани със съобразяване с интересите на Русия".
  • "Това, което не очаквахме е, че Пеевски ще бъде по-активен от Борисов и че Пеевски, в известен смисъл, контролира ръководството на ГЕРБ".
  • "Борисов имаше колебания до последния момент. Дълбоко съм убеден, че решаваща беше намесата на Пеевски. Самият Пеевски още преди това беше дал знаци, че иска да има избори".
  • "Това, че се крие [от ДАНС] такава информация (за контрабанда – бел.ред), означава, че тази информация се събира не, за да се предпазим от престъпления, а се събира, за да се направят компромати, които да се използват в подходящ момент".
  • "Кирил Петков счупи масата в кабинета на Борисов, защото Борисов започна да говори някакви лъжи. Идилията, че сме разбирали, не е вярна".
  • "С Пеевски няма да си говоря. С Борисов бих опитал".
  • "Аз не мога да взема страна дали Живко Коцев е виновен или не е виновен. Те трябва да докажат, че е виновен".
  • "Моето подозрение в момента е, че искат да сложат нов директор на фонд „Земеделие“ и това е елегантният начин да преместят сегашния директор, с когото аз работех доста добре. Да го сложат министър, за да сложат един друг човек, който няколко пъти ми го пробутваха".
  •  

            Ролята на Пеевски в управлението

   Лидерът на ДПС Делян Пеевски оперативно е поел ръководството на ГЕРБ, според бившия премиер Николай Денков. „Още на първите срещи, които бяха с Борисов, той канеше Пеевски. Ние отиваме на срещата. До Борисов стои Пеевски и всъщност през тези месеци 80 процента от времето, разговорът беше с Пеевски, не беше с Борисов“, каза Денков. Той разказа как „един път казах на г-жа Габриел, че този тип срещи не са от най-продуктивните и след няколко часа се обади Пеевски да ме пита защо съм казал такова нещо“.

   Денков каза, че „това, което не очаквахме, е, че Пеевски ще бъде по-активен от Борисов и че Пеевски, в известен смисъл, контролира ръководството на ГЕРБ“.

   По думите на Денков лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е имал колебания до последния момент за постигането на договореност около ротацията. „Дълбоко съм убеден, че решаваща беше намесата на Пеевски“, каза Денков. Според него той още преди това е дал знаци, че иска да има избори.

   „Той има причини да иска избори. Това не е неговата парламентарна група. Тя е подбирана от други хора. Той се надява да изкара по-висок резултат. Ние да изкараме по-нисък“, каза Денков.

   По думите му съпредседателят на ПП Кирил Петков е счупил масата в кабинета на Борисов, "защото Борисов започна да говори някакви лъжи. Идилията, че сме разбирали, не е вярна“. Денков каза, че той няма да говори повече с Пеевски, но с Борисов би опитал. „[Пеевски] няма чувство докъде има мярка и докъде трябва да спре. Затова го нарекох най-голямото зло“, каза Денков.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha