ОДМВР - Русе проведе обучение за разпознаване на наркотиците от училищни педагози, организирано от ПИЦ

ОДМВР - Русе проведе обучение за разпознаване на наркотиците от училищни педагози, организирано от ПИЦ
Публикация   08:05     25 Апр, 2024 /     Текст и снмка: Румен НИКОЛАЕВ   /     1058

За пореден път общинската структура пренебрегна Инициативата "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата" по преценка на Радостина Пейкова

За пореден път общинският пресцентър остана безмълвен за събитие, свързано с превенцията и борбата с наркотиците в Русе.

 Изпълнявайки национална стратегия за борба с наркотиците, г-жа Радостина Пейкова кани на обучение с писмо от 16 април т.г. до 5 основни училища, 5 професионални гимназии , 3 средни училища и Спортното училище,/ т.е. около една трета от училищата в града/  от експерти на ОДМВР за работа с рисковите групи.

   На организираната среща вчера бяха представени видовете разпространявани наркотици в Русе, как изглеждат, сиптоми при употреба. Символични домакини бяха от ОДМВР в лицето на зам. директора комисар Дими Иванов, Свилен Велев- инспектор "Борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни" и експерта от лабораторията на ОДМВР Албена Станкова.

  Независимо от факта, че от повече от година и половина в Русе работи Инициатива "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата", в която ПИЦ- Русе също е част от нея, нямаше информация от организатора на обучението вчера.

  Трябва да се отбележи, че ръководството на Община Русе в лицето на кмета и ресорния заместник напълно подкрепят както самата Инициатива, така и събитията, които тя организира. А превантивно- информационния център е на подчинение на Общинския съвет по наркотичните вещества, а негов ръководител е Радостина Рейкова началник на отдел „Здравни дейности“.

   За съжаление, за повече от година Пейкова по- скоро изразява негативното си отношение към Инициативата, защитавайки бюджета на ПИЦ-а, който за 2024 г. общинските съветници гласуваха в размер на 172 000 лева и който бюджет ще се разходва от 6 души /реално пет/.

   Независимо от всичките опити да се работи заедно в интерес на все по-сериозния проблем, до последно Пейкова не показа разбиране, още повече професионално.

   Надеждата на участниците в Инициативата е, че след като досегашния шеф на ПИЦ-а отива да решава проблемите на Здравната каса в Русе, ще изчезнат интригите и проблемите, които до момента създаваше незнайно защо. Вероятно и заради предстоящата трансформация Пейкова не присъства на организираното от нея събитие.

 

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha