Четвъртък, 2 Май 2024

Митов: Отговорността за външния министър вече е изцяло на президента, оттеглям кандидатурата си

Митов: Отговорността за външния министър вече е изцяло на президента, оттеглям кандидатурата си
Публикация   12:30     19 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     623

   Сега отговорността за външния министър е на президента Радев. И така както нямаше да се намеси, сега вече се намеси. Външният министър си е негов и той носи цялата отговорност." Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и депутат от партията Даниел Митов, след като обяви пред журналисти в парламента, че оттегля своето одобрение да бъде външен министър.

   Той аргументира решението с това, че не желае да разделя обществото и да пречи на институциите да си вършат работата. Изказването му идва ден след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че вече не иска рокади във външно министерство.

   Минути след изказването му служебният премиер Димитър Главчев съобщи пред журналисти, че няма друг човек предвид за поста.

   "В тази ситуация при променена конституция, в която се търсят партийни баланси, в служебно правителство, в което има представители на всички релевантни политически партии, или се разпознават като такива, не е проблем партийни оцветени хора да заема министерски постове, това е абсолютно ясно", посочи Митов. Изказването му беше по повод позицията на президента Радев, че не би одобрил в служебното правителство министър, който е заместник-председател на партия.

   Митов изрази и разочарованието си от позицията на "Продължаваме промяната - Демократична България" по темата. "Вместо да подкрепят нашата номинация, номинацията на г-н Главчев, те предпочетоха да влязат в логиката на президента Радев и да приемат неговата позиция. Мога да успокоя Радев, както те бяха с него при преизбирането му, сега можем да му кажем: спокойно г-н президент, те са с вас", допълни той.

   Митов беше предложен за външен министър от служебния министър-председател Димитър Главчев в понеделник, няколко часа след като смяната на сегашния министър Стефан Димитров беше поискана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Главчев на няколко пъти подчерта, че това е просто съвпадение, като е взел решението си преди изказването на Борисов.

  Като мотив за освобождаването на Димитров беше посочено, че през уикенда, когато Израел беше атакуван с ракети от Иран, той е бил неоткриваем.

   Президентът отказа да подпише указа за смяната на Стефан Димитров с Даниел Митов, както и втората поискана рокада в кабинета "Главчев", която засяга земеделския министър.

  Днес Димитър Главчев беше в президентството за няколко минути, като на излизане обяви, че комуникацията с държавни глава продължава, а докато няма издаден указ старите министри изпълняват задълженията си.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha