Четвъртък, 30 Май 2024

Мартин Димитров: Скандалният договор с ,,Боташ" трябва още днес да бъде изпратен до ДАНС и прокуратурата, а след това предоговорен

Мартин Димитров: Скандалният договор с ,,Боташ
Публикация   07:58     20 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     741

През ума не ни е минавало, че служебно правителство ще посмее да сключи 13-годишен договор без обсъждане в парламента.

   Договорът с “Боташ” е поредният пример за скандалното наследство на служебните кабинети на Румен Радев. Това заяви в ефира на “Дарик радио” депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Мартин Димитров преди извънредното парламентарно заседание по темата.

   “Скандалният договор с “Боташ” трябва още днес да бъде изпратен до ДАНС и прокуратурата, а след това предоговорен. За такива неща трябва да се носи отговорност и служебните правителства да знаят, че работещият парламент ще им я потърси, така че много повече да внимават какво правят”, заяви Димитров. Той напомни, че служебното правителство с премиер Гълъб Донев е сключило 13-годишен дългосрочен договор, без никакви консултации с Народното събрание.

   “През ума не ни е минавало, че служебно правителство ще посмее да сключи 13-годишен договор без обсъждане в парламента. Стореното от президента и кабинета му е неразумно, скандално и никой не е мислел, че може да се стигне дотам. Това е поредната причина да твърдя, че имаше нужда от промените в Конституцията, за да служебните кабинети да се избират по нов начин и нов принцип”, каза още Димитров.

   Финансистът заяви, че трябва да се приеме нов Закон за действията на служебното правителство, за да може конституционните промени в областта да придобият повече смисъл и да спечелят доверие. Димитров сподели и своя лична идея за широко подкрепена фигура на омбудсман, която след сериозен дебат и при необходимото обществено доверие автоматично би се превърнала в кандидат за служебен премиер. 

   Според депутата именно служебният премиер трябва да носи най-сериозната отговорност за едно служебно правителство, а парламентът да осъществява адекватен контрол. Димитров коментира и искането на Бойко Борисов служебният премиер Димитър Главчев да смени служебния министър на външните работи Стефан Димитров с Даниел Митов.

   “Ако се чувстваше независим, Главчев трябваше да излезе и да каже, че никой политически лидер не може да му говори по този начин. Липсата на отговор е много лош сигнал. Именно затова смятам, че има нужда от гражданска фигура с висок авторитет, която не е партийно обвързана и която да получи голямо мнозинство при своя избор”, каза още Димитров. 

   Представителят на “Да, България” уточни, че рискът от постоянен цикъл на служебни кабинети обслужва ГЕРБ и контрола им над регулаторите, Висшия съдебен съвет и главния прокурор. 

   “За ГЕРБ е полезно влизането от избори в избори, за да се губи парламентарно време, да блокират реформите, но да контролират регулаторите и важните държавни органи”, подчерта Димитров. Според него именно съпротивата на ГЕРБ срещу реформите отново е изпратила България на избори.

   “Хвърлихме много усилия и бяхме на прага да постигнем реформи в службите, регулаторите и съдебната система, както и да вкараме България в еврозоната и сухопътния Шенген. Бяхме на прага да го постигнем, но ГЕРБ дръпнаха ръчната спирачка, защото Пеевски поиска това от тях. Докато Пеевски кара влака на ГЕРБ, не виждам какво можем да правим с тях”, заключи Димитров.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha