Вторник, 18 Юни 2024

Признаха Хънтър Байдън за виновен по три обвинения, баща му няма да го помилва

Признаха Хънтър Байдън за виновен по три обвинения, баща му няма да го помилва
Публикация   13 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     211

Признаването му за виновен и по трите обвинения за престъпления се случва в рамките на кампанията на президента Байдън

   Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще уважи решението на съдебните заседатели да признае сина му за виновен за престъпления с оръжие след продължи една седмица процес, предаде Би Би Си.

   12-членното жури призна 54-годишния Хънтър Байдън за виновен за това, че е излъгал за употребата на наркотици във формуляр, за да закупи пистолет през 2018 г. Той е изправен пред потенциален затвор след присъдата, като това е първото наказателно преследване на син на действащ президент.

  Признаването му за виновен и по трите обвинения за престъпления се случва в рамките на кампанията на президента Байдън за преизбиране през ноември и по-малко от две седмици след като съперникът на изборите Доналд Тръмп също беше осъден за престъпление в Ню Йорк.

Макар че президентът Байдън не присъства на процеса в Делауеър, много членове на семейството, включително първата дама Джил Байдън, редовно бяха на място. Съпругата, сестрата и чичото на Хънтър Байдън присъстваха понякога, за да го подкрепят по време на процеса.

Президентът Байдън отлетя за Уилмингтън, Делауеър, след присъдата, където бе видян да прегръща сина си.

„Аз съм президент, но съм и баща. Джил и аз обичаме сина си и сме толкова горди с човека, който е днес“, каза той в изявление. Байдън добави, че „ще приеме резултата по този случай и ще продължи да уважава съдебния процес, докато Хънтър обмисля обжалване“.

   Президентът Байдън по-рано изключи възможността да помилва сина си, чийто процес извади наяве смущаващи подробности, тъй като прокурорите се опитваха да докажат, че е използвал крек кокаин по времето, когато е купил пистолета.

   Съдебните заседатели изслушаха бившата му съпруга Катлийн Бюле и бившата му приятелка Зоуи Кестан, които описаха честата му употреба на наркотици, която се е отразила на  приятелите и семейството му. Текстови съобщения с подробности за пристрастеността му и снимки, някои показващи полугол Хънтър Байдън, също бяха показани на съда.

   Решението на съдебните заседатели предизвика незабавна политическа реакция, включително от републиканците в Конгреса, които прекараха години в разследване на поведението и бизнес връзките на Хънтър Байдън.

   Джеймс Комър, републиканският председател на надзорната комисия на Камарата на представителите, каза, че това е „стъпка към отговорност“, но добави, че „всички, замесени“ в това, което той нарече „корупционните схеми на Байдън за търговия с влияние“, трябва да бъдат разследвани.

   В изявление от кампанията на Тръмп междувременно се казва, че процесът „не е бил нищо повече от отвличане на вниманието от истинските престъпления на престъпното семейство Байдън“. Бившият президент често е използвал това описание на семейството по време на предизборната си кампания, като се позовава на твърдения за некоректно поведение, отправени срещу президента и сина му от републиканците.

   Демократите в Конгреса обвиниха колегите си републиканци в лицемерие и похвалиха съдебната система на САЩ.

   „Сравнете и контрастирайте разликата в реакцията между републиканците и демократите“, каза демократът от Мериленд Джейми Раскин по време на изслушване.

   „Републиканците атакуват цялата ни система на правосъдие и върховенството на закона, защото не харесват начина, по който завърши един случай, докато синът на президента на Съединените щати е преследван и Не чувам нито един демократ да се оплаква“, добави той.

   Сътрудници на президента Байдън казаха пред американски новинарски издания, че процесът и присъдата са се отразили емоционално на Байдън, който следи отблизо делото.

  Произнасянето на присъдата трябва да се случи в рамките на следващите 120 дни, но съдията, който наблюдава делото, не е определил дата за изслушването.

   Хънтър Байдън е изправен пред до 25 години затвор, но правни експерти казват, че е много малко вероятно евентуалната присъда да бъде близка до тази, като се има предвид, че става въпрос за ненасилствено престъпление и че това е първото му такова.

   Неговите правни проблеми ще продължат през цялата година и по време на предизборната кампания на баща му. През септември той ще бъде изправен пред съда в Калифорния по обвинения в неплащане на 1,4 млрд. долара подоходни данъци.

   Ако бъде признат за виновен по това дело, Хънтър Байдън може да получи до 17 години затвор.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha