Няма да се лишим от медицински хеликоптери!

Няма да се лишим от медицински хеликоптери!
Публикация   11:01     05 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     346

   "Няма да се лишим от медицински хеликоптери. До края на годината ще имаме първия хеликоптер в страната. В момента подготвяме документите за нова процедура, която ще бъде пусната до февруари. Силно се надяваме, че февруари месец ще бъде пусната", заяви по БиТиВи здравният министър д-р Меджидиев.

   По думите му държавата е готова да участва и с допълнителни средства, ако се наложи.

   Две обществени поръчки са се провалили, изготвени от транспортното министерство и това на здравеопазването. . Създадената през декември фирма България Хели Мед сървиз  е изготвила  такова задание за обществена поръчка, че в крайна сметка участва само една фирма, като цената, поставена в заданието е далеч по-ниска от цената, на която може да се закупи един хеликоптер.

   Причина според министър д-р Меджидиев е ниската експертиза на хората, изготвили обществената поръчка.

“Всеки от хеликоптерите ще се произвежда минимум година и половина и те ще се доставят един по един. Това предвижда проектът за закупуване на 6 хеликоптераПри това положение в пълен обем проектът би се реализирал след около 10 години”, разясни още зам.-министърът.  На година и половина ще получаваме по един нов хеликоптер

   Плановете са хеликоптерите да са базирани на шест места в страната, така че  да покриват всяка географска точка

    Като част от проекта се предвижда подготовката на площадки за кацане в големи болници.

Около 7 млн. евро струва един медицински вертолет. Това заяви в студиото на БНТ Димитър Ставрев - журналист от списание "Криле" преди 2 години.

Ще имаме медицински хеликоптер с европари - струва около 20 млн. лв., пише 24 часа през февруари 2021 г.

   И проблемът не е основно в цената им, а в необходимите средства за едногодишна поддръжка. Между 3 и 5 милиона лева струва тя на година за един хеликоптер.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha