Сряда, 28 Февруари 2024

Предприемачът, който обича Русе

 Предприемачът, който обича Русе
Публикация   10:43     01 Апр, 2019 /     Мила Чернева capital   /     1593

Бизнесът на Николай Събев в "Еконт" се простира из цяла България, но той търси начин да помогне на родния си

    Снимка:  Цветелина Белутова     
   
   Историята на Николай Събев започва от Русе. Това вероятно не ви говори много. Затова да го кажем така: историята на "Еконт", шампиона в куриерските услуги у нас, започва от Русе. Централата на една от най-известните български компании продължава да е в крайдунавския град вече 26 години. Самият Събев е мажоритарен собственик както на куриерската компания "Еконт експрес", така и на спедиторската "Еконт транс".


      Да остави седалището на фирмата в Русе обаче е съпроводено от много трудности през годините. Проблемът не е един. Но основният е трудността да привлечеш качествени кадри в северния град. "Аз се опитвах да каня хора от София да идват в Русе. Нямат значение парите. Това, което им липсваше в Русе, е средата, в която те са свикнали да са всеки ден", казва Събев. Затова и той решава друго: фирмата да помага на родния си град, като опитва да създаде условия на модерните хора, за да могат да живеят пълноценно дори и толкова далеч от столицата.

    Искрата край Дунава
 

    Когато коментира проблемите на Русе с хората и по-скоро тяхната липса, Николай Събев връща лентата назад около две десетилетия. "Tова, което се случи в София за разлика от провинцията, е, че се появиха млади хора по дънки с бели маратонки - тогава се появи и едноименната песен. Тези хора бяха със светещи очички - будни, искащи, търсещи, несъгласяващи се с всичко. Без да са злобни, саркастични, да обвиняват някого, те търсеха възможности и се събираха да говорят за тях", припомня си той. Докато е бил в крайдунавския град обаче, разказва Събев, е пропуснал тези процеси. Но именно затова иска сега да е една от движещите сили зад тях в Русе. "Хората, които се опитах да каня да дойдат в Русе в централата от София, всички те, до един, без изключения, без значение нивото на заплащане, поставяха само едно условие: За колко време?", казва той.

    Според създателя на "Еконт" това, което лисва в управлението на града, е време да го развият. Русе безспорно е изостанал, може би заради затруднените комуникации с останалата част от страната - липсата на пътища, но може би и заради някаква неродила се магия, която прави един град успешен. Дори ако и когато пътна инфраструктура до крайдунавския град се появи, тя няма да е достатъчна. "После тези хора, като им кажем, че има пътища до Русе, трябва да има и защо да идват до тук", казва Събев.

    Затова и идентифицира истинския проблем: цветно и модерно общество в града. "Ако ние успеем да създадем тази социална среда, тази бълбукаща вода, да срещаме повече млади хора с отворени очи и отворени за идеи и готови да реализират идеи, да рискуват... това се случи в София и аз искам да се случи в Русе."


    Да разлаем младите

    В един момент шефът на куриерската фирма изследва какво се предлага на пазара на офисни площи в крайдунаския град и остава разочарован. Решава, че като няма достатъчно добро офис пространство в града, затова ще запълни нишата. В Русе, чието минало личи по всяка негова улица, това е особено интересна ниша. "Еконт" се занимава с реставрация на стари къщи в града, специална част от атмосферата и градския пейзаж. "Те са архитектурни паметници и ние наистина искаме да запазим сградите такива, каквито са, с всички артефакти отвън и отвътре", обяснява Събев. През тази година се очаква да се появят първите подобни споделени работни пространства, а други се използват от самата фирма (виж карето).

  Екипът на betahaus в София, който има солиден опит с такъв бизнес, подкрепя инициативата. На въпрос дали има достатъчно хора, които да запълнят подобни офиси Събев отговаря утвърдтелно. Но добавя и че всичко това засега е хипотеза и предстои да стане ясно колко точно ще бъде търсенето. "Ние ще трябва да преценим кои са фирмите, които ще каним, защото те трябва да имат общи интереси, да са свързани помежду си", обяснява той.

  Събев разказва за няколко други партньори, с които работят за бъдещето на Русе, сред които фондация "Русе - град на свободния дух", която управлява зам.-кметът на града Страхил Карапчански. Фондация "Еконт" от своя страна подкрепя програма "Знание и растеж", за която тази година са кандидатствали 39 проекта за над 400 хил. лв. Сред кандидатите са Русенският университет "Ангел Кънчев", училища и читалища, а целта на проектите трябва да е в областта на науката, образованието, новите технологии, личностното израстване и историята.

   Смята и че не е сам в опитите си да събуди града от дрямката му. "Ако не съм аз, някой друг ще се появи. Радостното е, че не съм само аз, не е само "Еконт".
 
   Въпреки че компанията жъне успехи и във финансов план, и репутационно, в нея продължават да настъпват промени и да се развива. Създадена през 1993 г., фирмата се превръща в лидер в транспортно-логистичните услуги с 25 млн. пратки за 2017 г. Само от началото на 2019 г. до средата на март са отворени пет нови офиса, става ясно от сайта на компанията. Един от тях е в родния на "Еконт" град Русе. Моделът с офисите се въвежда в системата на "Еконт" през 2000 г.

   "Павел Пенчев, който досега беше прокурист на компанията, стана официално партньор", съобщи Николай Събев новина пред "Капитал". Това е знаков ход - Пенчев отговаря за целия бизнес на "Еконт" в Румъния. "Там доста расте бизнесът. Още чакаме резултатите за 2018 г., но е отново над 30%", обяснява Събев.

   Изменя се и профилът на клиентите на "Еконт", поне на хартия. Ако през 2017 г. физическите лица са 70% от тях, а фирмите - останалите 30%, то сега физическите са около 55-60%, казва Събев. "Повечето хора, които са работили само като физически лица, реално са работили като малки търговци. Бизнесът се развива, в един момент е икономически по-изгодно да регистрираш фирма, да се възползваш от данъчни кредити например", смята той. Онлайн търговията продължава да е движеща сила зад растежа на фирмата. Фактът, че много хора се занимават с нея като страничен източник на приходи, докато имат и редовна работа от 9 до 5 и вече пристъпват към официалната регистрация на бизнеса си, статистически променя и профила на потребителя на услугите на "Еконт".

    Фирмата в момента преминава и през сериозно ребрандиране, разказва Николай Събев. Той уточнява, че вече имат цели осем бранд мениджъри, повечето със сериозен опит и експертиза. В самото ребрандиране им помага Publicis One. "Работим върху общността на "Еконт". Вече сме около 3500 сигурно, но все още не сме тази хомогенна маса, която хората да разпознават. Има работа по визуализациите, знаците, вътрешната, комуникация, общността да работи като единна такава", разказва той пред "Капитал".

 

         Нов живот за старите къщи
   За последните пет години са купени девет къщи, като идеята е всички да бъдат реставрирани и да се запази духът им. Последната е купена през януари тази година. Две от тях вече са готови и в тях се помещават офиси на "Еконт", както и фитнес - на ул. "Славянска" 16 и 18. И двете са построени в края на XIX в., като първата е била фирма за търговия на едро и дребно с книжарски стоки и е била собственост на Йосиф Едуард Риглер. И двете са проектирани от арх. Спирос Валсамаки.

   Русенското споделено пространство, чиито врати ще отворят в средата или края на 2019 г., ще е с адрес ул. "Добруджа" 10. Ъгловата червена къща с бели детайли и в стил сецесион е построена през 1913 г. и е била собственост първоначално на Исак Гликман, индустриалец дошъл от Букурещ. Сградата е била не само жилищна, но и с търговски функции. На първия етаж сега ще има център за красота, отделно ще има co-working и апартаменти, уточняват от "Еконт".

     На "Славянска" 20 се чака строително разрешително, но има "проектно виждане". Построена на два етапа, през 1893г. и 1904г., къщата е била на Ганчо Стефанов, известен русенски търговец, живял преди век. След като бъде реставрирана, там ще се помещават офиси и заведение, обясняват от "Еконт". "Александровска" 37 пък е адресът на някогашната къща на шапкаря Калпакчиев, построена през 1905. Там до няколко седмици започва реставрация, а когато е готова, ще има апартаменти, офиси и заведения.

   Други обекти, които са закупени и предстоят да се проектират са на ул. Княжеска 5, ул. "Олимпи Панов" 12 - старата Бългаска земеделска банка) и ул."Славянска" 15.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha