Неделя, 28 Април 2024

Минималният бал при първо класиране в СА „Д.А.Ценов” за задочно обучение е по-висок от този за редовно

Публикация   18:16     27 Юли, 2011 /     akcent.bg   /     322

Записването на новоприетите студенти в Стопанска академия „Димитър А.Ценов” за ОКС „бакалавър” започна ден по-рано от предварително обявената дата 24.07.2011г. Най-нетърпеливите 45 души получиха студентските си книжки и факултетни номера още на 23-ти юли, като крайният срок за записване от първо класиране е 31-ви юли.

По информация от зам.-ректора по бакалавърско и магистърско обучение проф.Любен Кирев, за поредна година в свищовската академия при повечето специалности минималният бал за задочно обучение е по-висок от този за редовно. Традиционно при първо класиране приемът се извършва на квотен принцип в зависимост от относителния дял на кандидатстващите по даден начин (с тест или с пренесена оценка от Държавен зрелостен изпит, по коя дисциплина), за коя специалност и форма на обучение кандидатстват. Така минималния бал, с който са приети първокурсниците може да е различен при различните варианти. Като пример проф.Кирев посочи варианта на кандидатстване с изпит по география и първа желана специалност „Финанси”. В този случай минималният бал на приетите жени за редовна форма на обучение е 26.59, а за задочна е 26.83. При кандидатствалите с икономика за същата специалност мъже минималният бал за редовно обучение е 23.23, а за задочно – 25.05.

През новата учебна 2011-2012г. в Стопанска академия ще бъдат приети 2500 студенти.  Според утвърдения от Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) прием, за редовна форма на обучение местата са 1850, а за задочна – 650. В образователно-квалификационна степен (ОКС) „бакалавър”, направление „Икономика” новоприетите студенти за редовно обучение ще бъдат 1540, а за задочно 589. В направление „Администрация и управление” държавно утвърдените места са съответно 150 на 61.  В ОКС „магистър”, редовно обучение държавна поръчка одобрените места от МОМН са 160.

В периода на записване, новоприетите студенти могат да подават и молби ако желаят да участват в прекласиране по предходна желана специалност. Според предварително утвърдения график, резултатите от второ класиране ще бъдат обявени на 2-ри август, а записването на приетите и на участващите в прекласирането ще продължи до 7-ти същия месец. Трето класиране ще бъде обявено на 9-ти август.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha