Понеделник, 13 Май 2024

Курбан за здраве и берекет отново събра в Сливо поле стотици жители на общината

Курбан за здраве и берекет отново събра в Сливо поле стотици жители на общината
Публикация   15:16     28 Апр, 2024 /      Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     151

Над 3000 порции достигнаха до всеки, уважил събитието, като и 600 от тях бяха раздадени от социалния патронаж

 За поредна година традиционният от повече от 20 години курбан за здраве и берекет събра жители на Община Сливо поле, за да си пожелаят преди активната земеделска дейност да бъдат добри стопани и най-вече хора.

  Районният мюфтия на Русе Юджел Хюсню приветства всички присъстващи и благодари на организаторите на курбана за тяхната инициативност. 

   Зам. районният мюфтия на Смолян Изет Джанев на свой ред говори за символиката на курбана и изрази надежда, че той ще донесе благоденствие в Сливо поле.

  Гост на събитието бе и областният председател на ДПС Айдоан Джалил.

  Над 3000 порции бяха приготвени и раздадени, като 600 от тях стигнаха чрез социалния патронаж на селото и раздадени по малките населени места на хора в нужда.

  Приготвянето на обичайния  ориз с овче доброволците са започнали да приготвят от 5 часа тази сутрин. 17 казана до обед са преминали през огъня, като във всеки има по 30 кг. предварително сварено прясно телешко и овче месо и 15 кг. ориз.

  Всичко това става възможно благодарение на местна инициативна група от Мехмед Башев, Сами Хасанов, Фейзула, Община Сливо поле и мюсюлманското настоятелство.

    Кметът на община Сливо поле поздрави присъстващите, като изказа благодарност на организаторите от групата инициатори и всички, които доброволно са дали средства, за да се случва тази добра традиция.

  Този курбан е за здравето на всички от Община Сливо поле, за плодородие, за добруване между всички етноси, да живеят в мир и сговор, следвайки повелите на Аллах и на Господ.

   Прекланям се пред всички, които отделят малко средства от скромните си възможности, за да се случи всичко това. И те го правят с ентусиазъм, желание и любов, каза още Атанасов.

    За първите курбаните, които организирах, ходих до Родопите да караме казани, готвачи,  ходжи, имами.  Постепенно нашите хора тук усвоиха кое как се приготвя, купихме необходимия инвентар и започнахме сами да го правим, разказва пред Акцент.БГ Мехмед Башев. Идеята той носи от Родопите, откъдето идва в Сливополския край. Това е традиция, която хората там, във всяко село, са спазвали. Башев благодари на подкрепата и съдействието на Община Сливо поле и на кмета Валентин Атанасов. Активен както досега бе зам.- кметът Михаил Чиликов, каза инициаторът на събитието.

   Курбанът се организира в първата неделя на м. май, но този път, поради съвпадението с Великден и Гергьовден, са го изтеглили седмица по-рано.

 

Тагове : курбан , здраве , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha