80 млн. лева изисква проектът на Крушарски за изваляванията, нуждае се от държавна подкрепа

80 млн. лева изисква проектът на Крушарски за изваляванията, нуждае се от държавна подкрепа
Публикация   08:43     27 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     373

Промяната на климата изисква да се започне работа незабавно, защото след 20 години ще бъде късно, смята бизнесменът

  Крушарски пред Акцент.БГ и Русе Медия за изваляванията

    Фирмата на Христо Крушарски "Стройпроект" се занимава с проблемите на климата от 2020 година.Започва с борба с градушките, започват и дейности с изваляванията....

   В ОАЕ  се извършват първите дейности, продават палки за извалявания. Следващата стъпка е изграждане на малка фабрика там, където вече сами си произвеждат сами средствата.

  По тази тема работят със специалисти от ЮАР, европейски страни- има търсене от френски компании на българския продукт.

  Промените в климата изискват постоянна работа. В лабораторни условия са получени някакви резултати, но те трябва да се преведат в реални условия.

От тази година започва експеримент с лични средства по увеличаване на валежите.

  Според Крушарски неправилно е да се нарича изкуствено изваляване. Процесът е вкарване на реагенти, абсорбиране на влагата, която я има в атмосферата и сваляне на земята.

     В Русе до момента сме говорили с един от земеделците по темата. Промяната на климата изисква да се започне работа незабавно. След 20 години ще бъде късно.

  Защото това не е паница с вода да я вземеш, да я напълниш и да я изсипеш. Това се иска създаване на методология, иска се много работа, много средства, защото това е скъпо удоволствие. Една компания като моята може само да се погъделичка, без да свърши реалната работа. Ако няма отношението на държава,  значи аз сам нищо не мога да направя. Това е един проект, който минимум трябва да се работи 5 години, за да се докаже ефектът и резултатът, който трябва да се постигне…..

   Този проект изисква средно годишно между 15 и 17 млн.лв.

   Според бизнесмена сушата е проблем, но и големият порой е още по-голям проблем. "Защото големият порой не само прави бели на сгради и наводнения, той отнася и хумусния слой на почвата…."

    По климата  сме направили два опита - те са върху перести облаци. Работим там, където въобще не се предвижда да вали. Да видим какво се получава.

   Когато е облачно е лесно да го направим-  небето, тук ще завали дъжд, 90 процента ще падне дъжд, ако минем . но при тези условия се опитваме да направим така, че да използваме всякакви възможности за сваляне на влагата на земята….

   Има няколко реагента, с които се работи. При минусови температури се работи със сребърен йодид, при плюсовите температури се работи с калциев и натриев хлорид. Това са два различни състава и нанопрахът, обясни Крушарски.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha