Днес е : Понеделник, 26 Октомври 2020

Над 800 млн. лв. загуби годишно в България заради пиратство

Публикация 08 Jun, 2019 / akcent.bg

Това е 15,5 на сто от продажбите в 11 отрасъла на икономиката

   Икономическите субекти в Европейския съюз губят до 117 милиарда лева годишно от продажбата на фалшификати в 11 основни икономически отрасъла, съобщава офисът на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) в София. Годишните загуби поради фалшифициране и пиратство в България се оценяват на 809 милиона лева, което се равнява на 15,5 на сто от продажбите в тези 11 отрасъла на икономиката.

   Взети заедно, високата стойност, снизходителните присъди и високата възвращаемост на вложените ресурси, определят притегателността на фалшифицирането за престъпните групи, отчитат анализаторите от EUIPO. Начините на действие на тези групи стават все по-сложни с развитието на технологиите и на каналите за разпространение, наред с разширяването на гамата от продукти, които се фалшифицират.

   Бизнес моделите, които прилагат фалшификаторите, използват предимно интернет за разпространението на продуктите и за реклама на разпространението и потреблението на незаконно цифрово съдържание. Интернет сайтовете, които продават фалшифицирани стоки печелят от допълнителните постъпления от реклами, които са както за високо рисково съдържание (съдържание с ограничение за възраст, хазарт и опасен софтуер), така и за законни търговски марки, които по този начин търпят двойни щети от рекламирането на такива сайтове (щетите за собствените им търговски марки, като и вреди от предоставеното доверие за уеб хостинг).

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама