Днес е : Понеделник, 26 Август 2019

Пенчо Милков: „Дали от ГЕРБ не се опитват да убедят хората, че правилата се спазват когато са целесъобразни за управляващите."

Публикация 10 Feb, 2019 / akcent.bg

   „Защо управляващите предлагат изборната администрация да работи след своя мандат, това създава много въпросителни. Най-вероятно съставът на ЦИК в момента е угоден на управляващите." Това заяви днес Пенчо Милков, в предаването "Неделя 150" на БНР, в коментар на искането от страна на БСП да бъде избрана нова ЦИК. "Изборните правила са създадени, за да дадат легитимност на властта. Когато в закона имаш императивни норми- на какъв период се подменя изборната администрация - това не е формално правило." подчерта народният представител. Той обясни, че при нов състав на ЦИК, той не може да предполага какви предложения ще направят партии не свързани с управляващите, освен това според изборните правила право на свои представители в ЦИК имат участници, които нямат представители в българския парламент в момента, но имат представители в европейския парламент. Той подчерта, че не може управляващите да събират аргументи защо да не се спазят изборните правила и след това да приканват гражданите да спазват тези правила. „Дали не търсим оправдание и дали не търсим целесъобразност в това да спазим правилата на изборното законодателство, дали действащата власт в момента, на ГЕРБ, не е в това да убедят хората, че правилата се спазват  когато са целесъобразни за управляващите. „ попита Пенчо Милков.

       По отношение на интеграцията на ромите, Милков каза, че не е нормално сега да се констатира проблемът. Това показва, че някои хора  за 20 - 30 години са били със затворени очи.  "Какво означава да се интегрират ромите? Само те ли са дезинтегрирани в обществото", попита Милков. Народният представител обясни, че се говори за финансови средства за интеграция на ромите,  но не става и дума за недокомплекта в службите, минималните заплати на социалната администрация. Той беше категоричен, че тези хора трябва  да бъдат подсилени и държавата да застане зад тях, а в документа на Красимир Каракачанов няма и дума за това. Милков обаче отбеляза, че е хубаво,  че се поставя въпросът за дезинтеграцията на обществото, защото това е част от националната сигурност и припомни, че във "Визия за България" също се говори, че държавата трябва да има водеща роля за справяне с дезинтеграцията, а не неправителствени организации.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама