Събота, 28 Септември 2024

„Умен инсулин” може да сваля нивата на захарта в реално време

„Умен инсулин” може да сваля нивата на захарта в реално време
Публикация   12 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     245

Учените са намерили решение за лек срещу диабета

   Учените са разработили „свещения граал” на инсулините, който реагира на променящите се нива на кръвната захар в реално време и може да доведе до революция в лечението на милиони хора с диабет тип 1 по света.

   Понастоящем пациентите трябва да си дават синтетичен инсулин до 10 пъти дневно, за да оцелеят. Постоянните колебания между високи и ниски нива на кръвната захар могат да доведат до краткосрочни и дългосрочни проблеми с физическото здраве, а борбата за поддържане на стабилни нива може да се отрази и на психическото им здраве.

   Учените са намерили решение, което според експертите се доближава до излекуването на диабет тип 1, както никоя друга лекарствена терапия: интелигентен инсулин, който се намира в спящо състояние в организма и се задейства само при нужда. Изследователи от САЩ, Австралия и Китай успешно са разработили нови инсулини, които имитират естествения отговор на организма на променящите се нива на кръвната захар и реагират мигновено в реално време.

   Стандартните инсулини стабилизират нивата на кръвната захар, когато попаднат в организма, но след като свършат работата си, обикновено не могат да помогнат при бъдещи колебания. Това означава, че пациентите често трябва да си инжектират отново повече инсулин само в рамките на няколко часа.

   Новите глюкозореактивни инсулини (GRI) се активират само при наличие на определено количество захар в кръвта, за да се предотврати хипергликемията (висока кръвна захар). Те стават отново неактивни, когато нивото на захарта спадне под определена граница, за да се избегне хипогликемия (ниска кръвна глюкоза). В бъдеще пациентите може да се нуждаят от инсулин само веднъж седмично, смятат експертите. 

Тагове : инсулин , захар , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha