59 424 ученици ще се явят в сряда на Национално външно оценяване по български език и литература след 7. клас. Изпитът, който ще започне в 9.00 часа, ще се проведе в 1665 училища в 5431 зали. Изпитният вариант ще бъде изтеглен в 7:00 ч. в Министерството на образованието и науката (МОН).

   Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

  Първата част от изпита е с продължителност 75 минути. Времето за работата е увеличено с 15 минути в сравнение с миналата година.

   Включени са 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 6 - с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от 5., 6. и 7. клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст - подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за изпита.

  Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г

   Припомняме, че на 12 юни 50 982 ученици десетокласници се явиха на изпит по математика за Национално външно оценяване (НВО). Изпитът се е провел е в 1017 училища.

   Тестът съдържаше общо 17 задачи, колкото и през миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на двете задачи с разширен свободен отговор се представят в писмен вид необходимите обосновки.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 28 юни 2024 г. Тестът и верните отговори към него са публикувани на сайта на МОН.