Понеделник, 20 Май 2024

80 млн. лева изисква проектът на Крушарски за изваляванията, нуждае се от държавна подкрепа

80 млн. лева изисква проектът на Крушарски за изваляванията, нуждае се от държавна подкрепа
Публикация   08:43     27 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     385

Промяната на климата изисква да се започне работа незабавно, защото след 20 години ще бъде късно, смята бизнесменът

  Крушарски пред Акцент.БГ и Русе Медия за изваляванията

    Фирмата на Христо Крушарски "Стройпроект" се занимава с проблемите на климата от 2020 година.Започва с борба с градушките, започват и дейности с изваляванията....

   В ОАЕ  се извършват първите дейности, продават палки за извалявания. Следващата стъпка е изграждане на малка фабрика там, където вече сами си произвеждат сами средствата.

  По тази тема работят със специалисти от ЮАР, европейски страни- има търсене от френски компании на българския продукт.

  Промените в климата изискват постоянна работа. В лабораторни условия са получени някакви резултати, но те трябва да се преведат в реални условия.

От тази година започва експеримент с лични средства по увеличаване на валежите.

  Според Крушарски неправилно е да се нарича изкуствено изваляване. Процесът е вкарване на реагенти, абсорбиране на влагата, която я има в атмосферата и сваляне на земята.

     В Русе до момента сме говорили с един от земеделците по темата. Промяната на климата изисква да се започне работа незабавно. След 20 години ще бъде късно.

  Защото това не е паница с вода да я вземеш, да я напълниш и да я изсипеш. Това се иска създаване на методология, иска се много работа, много средства, защото това е скъпо удоволствие. Една компания като моята може само да се погъделичка, без да свърши реалната работа. Ако няма отношението на държава,  значи аз сам нищо не мога да направя. Това е един проект, който минимум трябва да се работи 5 години, за да се докаже ефектът и резултатът, който трябва да се постигне…..

   Този проект изисква средно годишно между 15 и 17 млн.лв.

   Според бизнесмена сушата е проблем, но и големият порой е още по-голям проблем. "Защото големият порой не само прави бели на сгради и наводнения, той отнася и хумусния слой на почвата…."

    По климата  сме направили два опита - те са върху перести облаци. Работим там, където въобще не се предвижда да вали. Да видим какво се получава.

   Когато е облачно е лесно да го направим-  небето, тук ще завали дъжд, 90 процента ще падне дъжд, ако минем . но при тези условия се опитваме да направим така, че да използваме всякакви възможности за сваляне на влагата на земята….

   Има няколко реагента, с които се работи. При минусови температури се работи със сребърен йодид, при плюсовите температури се работи с калциев и натриев хлорид. Това са два различни състава и нанопрахът, обясни Крушарски.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още