Понеделник, 29 Април 2024

Изложба с ученически плакати и рисунки, посветени на превенцията на дрогата бе открита днес

Изложба с ученически плакати и рисунки, посветени на превенцията на дрогата бе открита днес
Публикация   19:27     15 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     355

Инициативата не е проект, не се финансира, и не е кампания, подчерта инициаторът и Румен Николаев

    Изложба на наградените плакати и рисунки от конкурса на инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата” беше открита днес във фоайето на Доходното здание на крайдунавския град. Това е първата по рода си експозиция, като до момента в рамките на инициативата, чийто идеен организатор е журналистът и главен редактор на „Акцент.БГ“ Румен Николаев, се реализираха десетки различни събития с фокус върху превенцията на наркотиците сред подрастващите. Днешното събитие се проведе с подкрепата на Община Русе, а сред гостите беше и областният управител Данаил Ковачев. „Поздравявам Ви, че давате трибуна на младите, че говорите на техния език, разкривате проблема и ги предупреждавате за рисковете, ако посегнат към дрогата“, с тези думи Ковачев се обърна към Николаев и посочи, че тази инициатива успешно провокира обществената активност и ангажираност. Според него тя показва на подрастващото поколение как русенци трябва да се борят с пороците. „Резултатите от двугодишните Ви усилия и постигнатото до момента показват силата на гражданската инициатива“, допълни още областният управител. Също така той сподели, че координацията между всички в инициативата е много добра и резултатът не се ограничава до еднократно събитие, е а пример за постоянство.  Той отправи и предложение в скоро време да се проведе и изцяло интерактивен ученически конкурс по тематиката.

    Важно е да се отбележи, че инициативата не е проект, не се финансира, и не е кампания, защото нейната цел е общественото внимание да бъде постоянно привлечено към превенцията и борбата с наркотиците и по този начин да се сведе до минимум употребата на дрога сред подрастващите.

   На събитието присъства и заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев, който оцени инициативата като действително значима. По неговите думи тя е пример как чрез изкуството намираме начин да стигнем до сърцата и ума на хората. „Няма значение дали ще направиш снимка, нарисуваш рисунка, напишеш есе или стих, факт е, че младите хора спират и се замислят за опасността от дрогата“, каза Недев и изрази надежда, че ще устоим на предизвикателствата на съвремието, като всички трябва да са проактивни в този процес.

   От различните структури на Община Русе, които работят пряко по процеса за превенция на дрогата призоваха децата да споделят с родителите и учителите проблемите си, да бъдат активни и да се занимават със спорт, изкуство и четене на книги, защото така те ще оползотворят свободното си време по най-добрия начин. От Регионалната здравна инспекция и Българския червен кръст им пожелаха да бъдат здрави, но и да не мислят само за себе си, а и за своите семейства и приятели, като винаги създават добро, което да  разпръскват. На събитието присъстваха и представители на Университетска болница „Медика-Русе“, които призоваха младите хора да правят винаги осмислен избор.

   Идейният организатор на инициативата Румен Николаев бе уверен, че все повече деца ще проявят интерес към темата, за да може така повече хора да видят и да осмислят проблема, който за съжаление става все по-голям. „Спасението е в самите Вас. Достатъчно сте запознати с негативните прояви от употребата на наркотични вещества, но Вие с Вашите родители сте тези, които можете да помогнете на Вашите съученици, на самите себе си, да живеете щастливи, без да сте обременени с този порок“, каза Николаев. Той благодари на всички институции и организации, участващи в процеса и апелира всеки ученик в свободното си време да потърси себе си посредством различни изяви.

    Румен Николаев подчерта, че проблемът не трябва да се неглижира и че в рамките на инициативата ще продължи активната работа с децата и техните родители.

   Във второто издание на конкурса взеха участие повече от 100 ученици от Русе и областта, като на 7 март бяха обявени и наградени най-добрите творби. Победител стана деветокласничката Даная Иванова от Английската езикова гимназия в Русе. Конкурсът се проведе под надслов „Аз и моето семейство – успешни в предизвикателствата на новото време” и се състоя през миналия месец с участието и подкрепата на Регионалното управление на образованието, РЗИ, БЧК, УМБАЛ „Медика-Русе”, Областна администрация и Община Русе. Тема и акцент тази година бяха осмислянето на свободното време на учениците и участието на родителите в дейности, с които се цели засилване на връзката в семейството.

    Изложбата, която бе открита днес, ще може да бъде разгледана до края на седмицата. На събитието присъстваха и десетки ученици от Русе и региона.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha