Понеделник, 6 Май 2024

ГЕРБ се прицели в шест министерства Обсъжда се вариант освен премиер Габриел да е и външен министър,

 ГЕРБ се прицели в шест министерства
Обсъжда се вариант освен премиер Габриел да е и външен министър,
Публикация   07:10     15 Март, 2024 /     akcent.bg   /     375

За Денков се предвижда да евицепремиер по европейските въпроси и по сигурността

    В 17 часа в петък вицепремиерът в оставка Мария Габриел, която съгласно следизборната договорка между ГЕРБ и ПП-ДБ трябваше да стане премиер при ротацията, трябваше да получи от президента Румен Радев папката с първия мандат за съставяне на правителство. Церемонията обаче се отложи за понеделник, заради смъртта на патриарх Неофит. След като получи папката Габриел ще има седем дни да я върне на държавния глава със структура и състав на новия кабинет. В противен случай ще се завърти конституционната рулетка. Според нея мандатът за съставяне на правителство ще отиде във втората политическа сила в парламента - ПП-ДБ, и ако и техният опит за съставяне на правителство се провали, президентът ще трябва да реши на коя от останалите партии в парламента да даде последната възможност за сформиране на кабинет.

По време на консултациите при държавния глава в началото на седмицата Габриел тактически поиска от него повече време за преговори с партньорите от ПП-ДБ и отлагането сега дава на ГЕРБ отсрочка от пет дни извън определения от конституцията 7-дневен срок. Така в управляващото мнозинство ще имат общо дванадесет дни, за да решат дали да продължават заедно да управляват, или ще се върви към предсрочни избори.

Според ПП-ДБ разтягането на преговорите във времето е от полза на ГЕРБ, защото така ще имат възможност да засилят още повече натиска си за смени на определени министри. От известно време на мушката им е финансовият министър Асен Василев, а по-отдавна - и министърът на отбраната Тодор Тагарев. Атаката към двамата продължи и в сряда. Първо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път отправи критики към военния министър за забавената военна помощ за Украйна, а след това депутати от ГЕРБ и ДПС начело с Борисов и Делян Пеевски внесоха в парламента проекторешение, с което задължават финансовия министър да попълни дефицита от 1 млрд. лв. във фонд "Сигурност на електроенергийната система".

   Официално преговорите между управляващите формации започнаха в края на миналата седмица, но засега и от двете страни запазват мълчание по ключовите въпроси - дали са постигнали някаква договорка по споразумението за съвместното си управление, което трябва да подпишат, къде са разминаванията помежду им и колко и какви ще са министерските рокади в новия кабинет, ако преговорите се увенчаят с успех. В оскъдните публични изявления на главните действащи лица от ГЕРБ и ПП-ДБ в началото на седмицата имаше известни нюанси.

             Кой как вижда преговорите

   Вицепремиерът в оставка Мария Габриел определи разговорите като "конструктивни". Премиерът в оставка Николай Денков отбеляза, че има "напредък", като изброи темите, по които тепърва партньорите ще трябва да се договарят - законодателната и управленската програма на бъдещото правителство и евентуалните промени в кабинета. Той добави също, че е "умерен оптимист" за изхода от преговорите.

  Атанас Атанасов, председател на ДСБ, една от формациите в коалицията ПП-ДБ, пък обяви, че преговорите вървят "много добре" и към момента (сряда) вече се обсъждат кадровите въпроси, свързани със смяната на министри. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който на този етап не участва в разговорите за ротацията, определи като най-голямото им достойнство факта, че партньорите от ПП-ДБ "толерантно пазят мълчание" пред медиите как протичат те.

   Освен липсата на разнобой в оценките за хода на преговорите в неофициални разговори с представители на ГЕРБ и ПП-ДБ никой не споменава предсрочни парламентарни избори. Твърди се, че изготвянето на общия документ за съвместно управление е в доста напреднала фаза, а на масата на преговорите вече са и евентуалните персонални промени в правителството. От тях става ясно, че ГЕРБ настояват за подялба на министерствата почти поравно, а от споменатите по време на разговорите имена от преговарящите в състав Мария Габриел, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева се разбира, че намеренията са като министри да влязат политически фигури от ГЕРБ. Което по същество е договорка за нова формула на властта.

              Шестте министерства, поискани от ГЕРБ

По информация на "Капитал" по време на преговорите от ГЕРБ са поискали техни представители да оглавят шест министерства - външното, на енергетиката, на отбраната, на земеделието, на иновациите и на околната среда. Като за всяко от тях са предложили конкретни имена, а за някои от ведомствата и по две. Като евентуални кандидати за министерството на енергетиката са били споменати бившият енергиен министър от последните две правителства на Борисов Теменужка Петкова и депутатът Жечо Станков, за отбраната - колегата им Христо Гаджев, а за иновациите - настоящият председател на парламента Росен Желязков или депутатът Деница Николова, която е била зам.-министър на регионалното развитие по време на управлението на Борисов и е оглавявала различни европейски програми. За министър на околната среда е било споменато името на Ивелина Василева, която заемаше поста във второто правителство на Борисов, а за земеделието - на настоящия изпълнителен директор на държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов, който беше назначен на поста от служебния кабинет на Гълъб Донев. Заедно с това от ГЕРБ не са се отказали от идеята Мария Габриел да съвместява премиерския пост заедно с този на външен министър. Това беше ябълката на раздора между ГЕРБ и ПП, преди да започнат разговорите за ротацията, защото от партията на Петков и Василев искаха Денков да оглави ведомството.

    Източник: Капитал



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha