Вторник, 24 Декември 2024

Цената и на свинската мръвка се стрелва нагоре още от есента

Цената и на свинската мръвка се стрелва нагоре още от есента
Публикация   14 Авг, 2012   /     Р. Николаев   /     439

Като основна причина се сочи поскъпването на фуражите и най-вече на царевицата

Цената на килограм свинско месо ще поскъпне до 50 процента още през м. септември. Тази прогноза  направи Галя Бъчварова от Асоциацията на свиневъдите в България. Очакванията са свинският бут с кост да се харчи по 11-12 лева, а вратните пържоли да стигнат 12-14 лева. В момента те се продават съответно по 7,70 лв./кг и 8,60 лева килограма.

Като основна причина за поскъпването се посочва слабата реколта от царевица, която е основен компонент в храната на животните.

За проблемите на свиневъдството се говори от доста време, но до момента няма ясна държавна политика, която да направи отрасъла равностоен както на другите у нас, така и по отношение на конкуренцията със страните-производителки на свинско месо в Европа

    Основна причина за тази ситуация е фактът, че нашите оцелели свинекомплекси не разполагат със собствена земя и така не ползват помощи от държавата или от различните земеделски програми, които поощряват земеделските производители и най.- вече- зърнопроизводителите



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha