Цената на килограм свинско месо ще поскъпне до 50 процента още през м. септември. Тази прогноза направи Галя Бъчварова от Асоциацията на свиневъдите в България. Очакванията са свинският бут с кост да се харчи по 11-12 лева, а вратните пържоли да стигнат 12-14 лева. В момента те се продават съответно по 7,70 лв./кг и 8,60 лева килограма.
Като основна причина за поскъпването се посочва слабата реколта от царевица, която е основен компонент в храната на животните.
За проблемите на свиневъдството се говори от доста време, но до момента няма ясна държавна политика, която да направи отрасъла равностоен както на другите у нас, така и по отношение на конкуренцията със страните-производителки на свинско месо в Европа
Основна причина за тази ситуация е фактът, че нашите оцелели свинекомплекси не разполагат със собствена земя и така не ползват помощи от държавата или от различните земеделски програми, които поощряват земеделските производители и най.- вече- зърнопроизводителите
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай