Събота, 9 Декември 2023

,,Децата и киберпрестъпленията. Опасностите в интернет и социалните мрежи." представиха пред ученици от СУ ,,Йордан Йовков"

,,Децата и киберпрестъпленията. Опасностите в интернет и социалните мрежи.
Публикация   06:07     15 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     257

   Онлайн технологиите, интернет и социалните мрежи , предоставят много възможности на младите хора да общуват, да придобиват нови умения, да бъдат креативни и да допринасят за едно по-добро общество. Но едновременно с това, ако не са запознати с опасностите, които крият, това може да доведе до рискове, свързани с неприкосновеността на личния живот, незаконното съдържание, кибертормоз, както и злоупотреба с личните ни данни. Заинтересовани от актуалността на темата, окръжен съдия Мария Велкова и прокурор от Окръжна прокуратура – Русе Радослав Градев  изнесоха лекция на учениците от СУ „Йордан Йовков" на тема: „Децата и киберпрестъпленията. Опасностите в интернет и социалните мрежи".

   Мария Велкова запозна учениците със структурата на Съдебната система и им даде насоки как трябва да се държат в съдебната палата. Специално внимание тя обърна на това, че България е правова държава, в която законите трябва да се спазват. Радослав Градев запозна учениците с текстове от Наказателния кодекс и обясни различните видове киберпрестъпления. Лекторите разясниха как да бъдат различавани фалшивите новини от истинските и как да се предпазим от т.нар. „fishing" атаки, целящи злоупотреба с лични данни, кражбите на акаунти, а така също и на онлайн тормоза и онлайн речта, изпълнена с омраза сред младежите.

   Събитието приключи с отворена дискусия между учениците и лекторите.
  
 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още