Четвъртък, 9 Май 2024

Русенските медици д-р Бахчеванова и д-р Райчинов сред носителите на наградите "Лекар на годината"

Русенските медици д-р Бахчеванова и д-р Райчинов сред носителите на наградите
Публикация   08:23     20 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     861

С приза „Лекар на годината 2023“ беше отличен проф. Станимир Сираков от столичната болница „Св. Иван Рилски”

   Българският лекарски съюз връчи наградите на отличени лекари. С приза „Лекар на годината 2023“ беше отличен проф. Станимир Сираков от столичната болница „Св. Иван Рилски”. Отличие за лекарска всеотдайност и етика „Д-р Стефан Черкезов“, което се присъжда за първи път от съсловната организация, получи д- р Даниел Димитров, участвал в спасяването на американски учен, претърпял инцидент в пещера в Турция.

   С приз “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ бяха наградени лекарите Виолета Пашова, Венцислав Грозев, Цветан Райчинов и Тотко Найденов.

   За “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ бяха отличени проф. д-р Неделчо Цачев и д-р Тома Спириев. Наградата “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ получиха д-р  Пенка Бахчеванова от Русе- началник на Спешното отделение в УМБАЛ „Медика“-Русе и дългогодишен директор на Спешна помощ-Русе , управителят на ДКЦ-1 д-р Цветан Райчинов, проф. Христо Цеков,  проф. Валентин Игнатов, доц. Митко Митков, доц. Явор Иванов, доц. Калин Лисички

   Президентът Румен Радев връчи наградите в категорията „Ти си нашето бъдеще“ на доц. Младен Дойков, д-р Явор Петров, д-р Светозар Марангозов, д-р Явор Пукалски, д-р Цанко Йоцов и д-р Ния Милева.

   Преди 20 г. тази награда се учреди в БЛС, а преди 33 години беше възстановена съсловната организация, каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и посочи, че на церемонията присъстват хора, които тогава са поставили основите на това, което сега има тежка институционалност и значение в обществото ни – Българският лекарски съюз. Българският лекар достойно зае мястото си в обществото. Сега, в присъствието на президента на страната, честваме този празник и поднасяме наградата „Лекар на годината“, която е една от най-хубавите български награди, добави министър Хинков.  

   На този ден по традиция никога не чуваме лоша дума за лекаря, по традиция лекарите чуват благодарности, добри думи и уважение към труда им, каза председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров. Той благодари на д-р Тотко Найденов и проф. Андрей Кехайов, по чиято идея съсловната организация приема като покровител на медиците Св. Иван Рилски Чудотворец, както и връчването на призовете на отличени лекари.

   Отличието "Лекар на годината" се присъжда от Българския лекарски съюз за 20-и път. Церемонията беше в Националния исторически музей. Президентът Румен Радев поздрави гостите на церемонията, след което връчи наградите на младите лекари. На тържественото награждаване присъстваха и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов, заместник-министри, управителят на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместник-кметът Дончо Барбалов, директори на болници, представители на академичните среди, на съсловните и на пациентските организации.  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha