Сряда, 21 Февруари 2024

Девет деца и ученици са върнати в училище в Русенско след 15 септември

Девет деца и ученици са върнати в училище в Русенско след 15 септември
Публикация   21:27     17 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     394

   Девет деца от русенска област са върнати обратно в класните стаи за последния месец, стана ясно от работна среща на Областния координационен център по изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Срещата беше водена от областния управител Данаил Ковачев, а данните бяха представени от експерти от Регионалното управление на образованието.

    Две от новозаписаните деца са в детска градина. Към момента в русенско работят 31 екипа с близо 400 души, като приоритетно до края на ноември се предприемат мерки спрямо деца и ученици, които не са записани в детска градина или в първи клас или които са посещавали училище или детска градина през предходната година, но не са записани през настоящата. Особено внимание ще бъде отделено и на отпадналите от образователната система през предходната учебна година. Със статус незаписани, за които предстои да се работи и уточнява са 36 ученици, от които 24 деца в задължителна предучилищна възраст. Това означава, че за последните 7 години се наблюдава спад от над 11 пъти по този показател. За сравнение през 2017 година незаписаните деца и ученици са били 422.

   Според експерти една от водещите причини за отпадане на децата и учениците е липсата на ангажираност и подкрепа от страна на семейството. Други семейни причини, отсъствия по неуважителни причини и пропуски в обучението също водят до отпадане от образователния процес. Същевременно данните сочат, че в чужбина се намират 4407 ученици от русенско до 16-годишна възраст. От тях 1315 са на възраст между 5 и 7 години. „Координацията между ангажираните институции по механизма за обхват в русенско е на много добро ниво. Предприетите мерки водят до конкретни резултати. За съжаление обаче има процеси, които е много трудно да бъдат управлявани в краткосрочни периоди. Сред тях е напускането на цели семейства не само от Русе и региона, но и от страната. Затова е необходимо да се работи в перспектива и регионът непрекъснато да се развива“, коментира Ковачев.

          Припомняме, че в страната задължителното образование е до 16-годишна възраст и затова в обхвата на системата не влизат учениците от 11-и и 12-и клас.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha