Събота, 27 Април 2024

Интересът на гражданите към имунизацията срещу COVID-19 е голям, близо 200 русенци се имунизират на ден. отчитат РЗИ

    Интересът на гражданите към имунизацията срещу COVID-19 е голям, близо 200 русенци се имунизират на ден.   отчитат РЗИ
Публикация   09:34     13 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     873

Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места

 

   Ваксинацията срещу COVID-19 и грип остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Ваксинацията е важна, защото предотвратява усложненията и прекратява предаването на заразата на други хора. Когато се имунизираме, ние предпазваме не само себе си, но и семейството, приятелите и колегите си. 

Имунизацията срещу COVID-19 се провежда с вариантна ваксина, насочена към подвариант XBB.1.5 за осигуряване на защита срещу настоящите доминиращи щамове.

Вариантната ваксина срещу COVID-19 може да се приложи на всички лица, съобразно възрастта, вкл. и на преболедували от COVID-19, или на лица с предхождаща имунизация срещу COVID-19, при спазване на минимален интервал, описан в Кратката характеристика на продукта.

  • При лица от 5 години нагоре ваксината Comirnaty Omicron XBB.1.5 се прилага за активна имунизация в единична доза.
  • Необходимо условие за прилагане на ваксината при ваксинирани хора е да са изминали поне 3 месеца от датата на последно поставена ваксина срещу COVID-19.
  • При деца на възраст от 6 месеца до 4 години вкл., които са без данни за завършен курс на първична ваксинация срещу COVID-19 или предишна инфекция със SARS-CoV-2, ваксината се прилага като първичен курс от 3 дози. Препоръчва се втората доза да се приложи 3 седмици след първата доза, последвано от трета доза, приложена най-малко 8 седмици след втората доза.
  • При деца на възраст от 6 месеца до 4 години вкл. с анамнеза за завършен курс на първична ваксинация срещу COVID-19 или предишна инфекция със SARS-CoV-2 се прилага единична доза.

С оглед на нарастване на броя на заболелите от COVID-19, предстоящия есенно-зимен сезон (2023/2024) и очакваното повишаване на заболяемостта и смъртността от остри респираторни заболявания, в т.ч. грип, Националният експертен съвет по имунизации препоръчва имунизация срещу SARS-CoV-2 през следващите месеци за:

  • лица на възраст на и над 60 години;
  • лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта;
  • имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца;
  • бременни жени;
  • медицински персонал;
  • потребители и персонал на социални институции.

   Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини

   В склада на РЗИ-Русе е налична ваксина срещу COVID-19 Comirnaty Omicron XBB.1.5 (30 микрограма в доза) на Pfizer Inc./BioNTech. Тя е предназначена за лица на и над 12 години. Доставените в РЗИ-Русе количества от тази ваксина се предоставят на Временните имунизационни пунктове и ОПЛ при спазване на изискванията на хладилната верига.

Функциониращите към момента Временни имунизационни пунктове за провеждане на ваксинации срещу COVID-19 с Comirnaty Omicron XBB.1.5 (30 микрограма в доза) в област Русе са следните: СБАЛПФЗ „Д-р Д. Граматиков – Русе” ЕООД, МБАЛ „Юлия Вревска“ Бяла  ЕООД, МЦ-1 Русе ЕООД и Имунизационен кабинет на РЗИ-Русе. Имунизация се провежда и от личните лекари.

   На 27.09.2023 г. стартира имунизационната кампания с новата вариантна ваксина срещу Omicron XBB 1.5.  

    Интересът на гражданите към имунизацията срещу COVID-19 е голям. Всеки ден се имунизират повече лица, като на 10.10.2023 г. са извършeни 193 имунизации с новата вариантна ваксина срещу Omicron XBB 1.5.  

За периода от старта на кампанията (27.09.2023 г.) до 10.10.2023 г. вкл. са извършeни общо 1081 имунизации с новата вариантна ваксина срещу Omicron XBB 1.5. Приблизително 86% от имунизираните до момента са лица над 60 г. През този период  няма имунизирани деца под 11 години. 

Единствено в Имунизационния кабинет при РЗИ-Русе ще се прилагат и ваксините Comirnaty Omicron ХВВ.1.5 3 микрограма/доза на деца от 6 месеца до 4 години и Comirnaty Omicron ХВВ.1.5 10 микрограма/доза на деца от 5 години до 11 години, след предварително записване.

До настоящия момент са имунизирани 6 трудноподвижни лица от гр. Русе от лекар на Имунизационния кабинет на РЗИ-Русе.

Подробна информация за работния график и телефони за връзка с Временните имунизационни пунктове е поместена в сайта на РЗИ-Русе – www.rzi-ruse.com 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha