Неделя, 22 Декември 2024

Как се подреждат приборите на масата?

Как се подреждат приборите на масата?
Публикация   26 Апр, 2023   /     akcent.bg   /     687

   Ако искате масата ви винаги да изглежда спретната и уютна, то е много важно да знаете точната подредба на приборите, основните правила за последователност на сервиране, както и кои видове сервизи за какво са подходящи. Не забравяйте, че трапезата никога не трябва да изглежда празна, но и вариантът да е претрупана не е за предпочитане.

   Когато избирате подходящ комплект прибори за хранене, които да използвате за подредбата на вашата маса, може да помислите и за различни декоративни елементи, които да разчупят крайния вид, съветват от Икеа. Особено ако повода да се съберете с близки и приятели е празничен, то това е задължително условие. Вкарването на интересни акценти винаги прави добро впечатление.

     Кой прибор къде трябва да стои за правилна подредба на масата?

  Когато подреждате посудата на вашата маса, не забравяйте да предвидите и нейните размери, за да може най-лесно да решите какво да сложите на нея и какво не. Има няколко основни правила за подредбата, които ще ви помогнат да бъдете перфектни пред гостите си:

  • вилици – вилицата винаги стои от лявата страна на чинията, като в случай че ще поставяте малка виличка, тя трябва да стои от външната страна. Зъбците трябва да сочат винаги нагоре;
     
  • нож – мястото на ножа е винаги от дясната страна на чинията, като трябва да сочи нагоре и острата му част е обърната към нея;
     
  • лъжица – мястото на лъжицата за основното ястие е до ножа, от неговата външна страна. Тя трябва също да сочи нагоре;
     
  • чаша за вода – чашата за вода или друг тип безалкохолно трябва да стои в горната дясна част, точно над лъжицата и ножа;
     
  • чаша за вино – мястото на чашата за вино е до тази за безалкохолно, като е добре да са разположени на един ред;
     
  • салатни прибори – те стоят в началото на масата, отляво над вилицата;
     
  • десертни прибори – десертните прибори винаги стоят от горната страна на чинията за хранене;
     
  • салфетки – салфетките могат да стоят както под ножа и лъжицата, така и в самата чиния за хранене.

Не забравяйте между отделните части на сервиза, които ви се налага да използвате за вашата маса, да оставяте нужното разстояние. Според етикета то трябва да е около 2.5 сантиметра. Внимавайте всичко да изглежда максимално симетрично и равномерно, както и да използвате качествени красиви комплекти, за да изглежда подредбата наистина перфектна.

     Какви са най-честите грешки при подреждане на трапезата?

   Ако искаме да оставим едно наистина много добро впечатление в гостите си, то е много важно при разполагането на трапезата да следваме определените за това правила и принципи. Така можем да създадем елегантна и функционална подредба много лесно, което неминуемо ще бъде запомнено. Има обаче и много грешки, които ако не сме напълно наясно с етикецията, е възможно да допуснем.

   Една от най-честите грешки е поставянето на различните части от посудата прекалено близо един до друг. Това може да доведе до трудности при храненето и със сигурност няма да направи добро впечатление.

   Друго нещо, което често се бърка, е редът и начинът на подредба. Най-важното правилно, което може да ви помогне да избегнете този проблем, е това, че винаги приборите за различните хранения се подреждат в реда на сервиране на ястията, като се започва от най-външния край.

   За да сте убедени в перфектността на вашата подредба и оформление, то никога не използвайте различни комплекти, тъй като това би развалило естетическия вид на трапезата ви. Тя трябва да изглежда красиво и подредено.

   Дайте си достатъчно време за сервирането и разположението на всичко необходимо и обърнете внимание на всеки детайл. Така със сигурност ще постигнете търсения ефект и ще имате една наистина перфектна маса, казват от Ikea.bg.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha