Със световната премиера на балета ,,Калиопа,, от композитора и диригент Емил Табаков откримат ММД

   Със световната премиера  на балета ,,Калиопа,, от композитора и диригент Емил Табаков откримат ММД
Публикация   19:15     14 Март, 2023 /     akcent.bg   /     305

   Със световната премиера в концертно изпълнение на балета „Калиопа“ от композитора и диригент Емил Табаков, на 16 март, четвъртък, от 19 часа в Доходното здание, ще бъде открито 62-то издание на Международния  фестивал “Мартенски музикални дни”.

   Най-новата  творба на именития ни съгражданин е посветена на родния му град Русе. Автор на либретото на балета е някогашният балетен артист от трупата на Русенската опера Александър Малчев. Творбата разказва по нов и безкрайно очарователен начин една от най-красивите градски легенди – тази за неустоимата красавица Калиопа. В либретото са преплетени още образите от други легендарни градски истории от началото на XIX век – образът на гениалния композитор и пианист Ференц Лист и на строителя на европейския Русчук Мидхат паша.

   Дните от далечното минало на Русчук оживяват във фантазията на публиката с музикалната картина, създадена от композитора Емил Табаков с много топлота и обич. С изисканото и деликатно сантиментално чувство на твореца, тя носи неповторимата атмосфера на балета, с която той покорява сетивата на всеки слушател. Богатството на музиката на Табаков преминава през жанровите елементи, характерни за времето на драматургичното действие и достига до богатите музикални изразни средства на симфоничното звучене.

   “Мислейки за бъдещето, да си спомним и за миналото! Балетът “Калиопа” се роди по идея на моя отколешен приятел Александър Малчев, с когото сме били колеги през младите си години, именно в родния ни град.” - казва маестро Емил Табаков във филма на БНТ “Тайнството наречено музика”, посветен на неговия забележителен творчески път.

   “По мое мнение, балетът “Калиопа” на маестро Табаков е много картинен. Или поне начинът, по който той го представя, докато ни разказва сюжета по време на репетициите. След неговите увлекателни истории как би изглеждал спектакълът, той оживява в съзнанието ми като на филм…

   Моята роля е доста отговорна, тъй като в концертмайсторските сола представям темата на главната героиня Калиопа. Тя е нежна, красива, меланхолична, понякога тъжна, понякога дяволита, друг път забързана или бягаща, но вероятно като истинската историческа личност, жена с много лица.

   Такава се стремя да бъде и моята интерпретация!

    В творбата има много закачливи моменти - мелодии, които при всички случаи ще бъдат безпогрешно разпознати от слушателя - меломан, носещи характеристиките на различните герои в творбата (например, посланиците на различните държави, които посещават бала, организиран от Мидхат паша). Българският привкус съществува под много интелигентна форма - не като директни цитати с фолклорна тематика, по-скоро като усещане, породено от интонациите, интервалите, които маестро Табаков използва. Любимият ми похват обаче,  е свързан с моментите, в които се наслояват акорди, чрез различните дивизии в щрайха. Имам много опит с нова музика от Америка, в България съм създател на ансамбъл за съвременна музика, с който вече трета година работим с композитори и представяме премиери на нови творби, експериментирала съм с какви ли не похвати. На този тип сонорно наслагване до този момент не бях попадала и съм  много впечатлена. За оркестъра е предизвикателство, но когато се получи, усещането е магично и завладяващо.

   Творбата е изключително трудна за целия оркестър - с технически сложни пасажи и сола за всички инструменти, бързи темпа и понякога труднодостъпни височини. Най-голямото предизвикателство за мен обаче, е създаването на цялостната атмосфера и музикалните образи на героите, които са разнообразни и носят своите специфики, така че да бъдат разпознати при всяко следващо тяхно явяване.

   Мисля, че колегите се справят блестящо с поставената им задача. Маестро Табаков допринася за това с никога нестихващото си чувство за хумор, което дава така нужните моменти на отдих за музикантите, и превръща процеса на концентрирана подготовка, в удоволствие. С него никога не разбираш кога времето на репетицията е отлетяло!”

   Това споделя концертмайсторът Смиляна Лозанова за предстоящото концертно изпълнение на балета “Калопа” от Емил Табаков в навечерието на откриването на Международния фестивал Мартенски музикални дни.

           Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha