„МЕДИКА“ с кампания за превенция на усложненията от мозъчно-съдовата болест

„МЕДИКА“ с кампания за превенция на усложненията от мозъчно-съдовата болест
Публикация   13 Март, 2023   /     akcent.bg   /     382

    Лечебни заведения „МЕДИКА“ стартират кампания с безплатни прегледи, целяща превенция на усложненията от мозъчно-съдовата болест (МСБ). Заболяването включва всички остри и хронични нарушения на мозъчното кръвообращение и води най-често до запушване или значително стесняване на мозъчните артерии и инсулт. Като дейности по инициативата е предвидена и информационна поредица, в течение на която специалисти ще дават съвети и ще разясняват различните аспекти на МСБ. Първите прегледи от кампанията ще извърши д-р Росица Кръстева – началник на отделение по Неврология на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“  на 18-ти март 2023 г. /събота/ с предварително записване на час на тел. 082 830 230 или на регистратурата на болницата с адрес: гр. Русе, ул. „Рига“ № 35.

   Именно неврологът е първият, който всеки със симптоми на мозъчно-съдова болест трябва да посети. Сигналите за необходимост от лекарски преглед са:

  • Нарушение на когнитивните функции – памет, концентрация, внимание;
  • Световъртеж и нарушение на походката;
  • Изтръпване на крайниците от едната стана на тялото;
  • Вече преживян мозъчен инсулт;
  • Съдова или друг вид деменция;
  • Рискови фактори за мозъчно-съдова болест – високо кръвно, диабет, висок холестерол, тютюнопушене.

   По време на прегледа неврологът ще прецени има ли необходимост от изследвания за доуточняване на диагнозата, от които най-важните са скенер на глава и доплерова сонография. Желателно е пациентите с установени заболявания да носят цялата налична документация.

   Лечебни заведения „МЕДИКА“ се утвърждават като водещ център за лечение и профилактика на Мозъчно-съдова болест в Северна България. Специалистите от лечебното заведения предлагат комплексен подход за консервативно, инвазивно и оперативно лечение на МСБ. Основната цел на лекарите, обаче е превенцията и минимизирането на усложненията от заболяването с висока социална значимост, тъй като то заема второ място като причина за смъртност в България и първо място по инвалидизация. МСБ все по-често засяга и хора на възраст под 45 години.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha