1 декември- Световен ден за борба със спин 2022

Публикация   15:52     30 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     436

                „Изравняване“

   И тази година 1- ви декември се отбелязва като Световен ден за борба със СПИН. Според СЗО ХИВ остава основен проблем за общественото здраве, който засяга милиони хора по света. Въпреки че през последните десетилетия е постигнат значителен напредък, досега е отнел живота на над 36 милиона души.

„Можем да сложим край на СПИН, ако сложим край на неравенствата.      Всички ние ще спечелим борбата със СПИН, когато се справим с неравенствата“, призовава изпълнителният директор на UNAIDSи заместник-генерален секретар на ООН Уини Бянима.

    Данните от UNAIDS относно глобалния отговор на ХИВ разкриват, че през последните две години, в условията на пандемия от COVID-19 и други глобални кризи, напредъкът срещу пандемията от ХИВ се е забавил, ресурсите са се свили и в резултат на това милиони животи са изложени на риск.

    Мотото „Equalize“ е призив за действие, за прилагане на доказани практики, които работят за подобряване живота на хората със СПИН. Защото след четири десетилетия борба със СПИН, все още има цели групи от хора, които имат труден достъп до лечение, тестване и презервативи. Но има какво да се направи:

  • подобряване на качеството и достъпността на медицинските услуги-лечение, тестване и профилактикана ХИВ;
  • законови и политически реформи, за да се предотвратят стигмата, изключването и да се осигурят равни права на хората с ХИВ;
  • използване на новите технологии за достъп на всички до най-новите научни постижения;

Дори днес, когато има терапия и се прави толкова много в борбата с болестта, младите жени в Африка остават непропорционално засегнати от ХИВ, докато покритието на специални програми за тях остава твърде ниско. В 19 страни с високо бреме в Африка специални комбинирани програми за превенция за юноши и млади жени работят само в 40% от местата с висока честота на ХИВ.

Само една трета от хората в ключовипопулации- хомосексуалисти, транссексуални, хора, които употребяват наркотици, секс работници и затворници, имат редовен достъп до профилактика. Основните групи от населението са изправени пред големи законови бариери, включително криминализиране, дискриминация и стигма.

                          РЗИ- Русе

    Нашата идея е да продължаваме да информираме обществото, да повишаваме отговорността към индивидуалното и обществено здраве и  безопасните сексуални  контакти.

  • На 30.11. и 01.12. съответно в ПГРКК и ПГСАГ,,Пеньо Пенев”експерти от РЗИ щеотбележатденя с АНТИСПИН шоу и викторина. На изявените участници ще бъдат връчениграмоти и предметни награди.
  • в периода на кампанията ще бъдат проведени образователни лекции на тема: ,,СПИН, СПИ и съвременнаконтрацепция” сред ученици в русенски училища;
  • разпространение на здравно-образователниматериали;
  • в много русенски училища Световният ден за борба със СПИН ще бъде отбелязан  чрез изработване и поставяне на тематични табла, кътове, собствени рисунки, ученически презентации и др.
  • 01.12. КАБКИС – Русе ще има изнесена акция в МОЛ – Русе за доброволно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН от 16-18 часа.

                Как да разбера своя ХИВ- статус?

   Кабинетът за анонимно и безплатноизследване и консултиране (КАБКИС) в РЗИ- Русе се намира на бул. „Придунавски“ №68 и работи всеки делничен ден от 9 до 15 часа. В КАБКИС се извършват също и изследвания за хепатит и сифилис, като откритите инфектирани лица се насочват за лечение в съответните специализирани кабинети.

             В КАБКИС- Русе за периода 01.01.2022 - 30.09.2022г. са тествани общо 231  клиенти, от тях на място в кабинета-153, а на терен- 78. От всички изследвани 103 са жени, а 128 - мъже. Най-голям е броят на тестванитевъввъзрастовагрупа 30-39 г. (79 души). Тази година за ХИВ и други сексуалнопредавани инфекции сатестваниобщо678 души.

Тагове : спин , борба , ден ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha