Четвъртък, 25 Юли 2024

Европейски Ден на здравословно готвене

Европейски Ден на здравословно готвене
Публикация   03 Ноемв, 2022   /     akcent.bg   /     452

   Европейска  комисия отбелязва този ден с все по-решителни мерки и действия срещу нездравословното хранене, което е една от сериозните причини за много болести и проблеми със здравето. Наскоро е проведен международен симпозиум, който е посветен на връзката между мозъчната и психичната дейност на човека и различните храни. Изводът е, че неправилното хранене води до  проблеми-физически и психически. Политиката на европейските страни и учреждения е  да се работи с младото поколение за повишаване на здравословната култура свързана с храненето. За първи път този европейски ден се чества от 2007 година.
Здравословното хранене е балансираното хранене, по отношение приема на храни от различните групи хранителни продукти. Доброто хранене е доблестта, пола и физическото състояние на организма.

  Здравословното хранене е балансираното хранене, по отношение приема на храни от различните групи хранителни продукти. Доброто хранене е добре балансираната диета, включваща белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални вещества в качествено и количествено съотношение, съответстващо на възрастта, пола и физическото състояние на организма.

  Редовният прием на плодове, зеленчуци и др. екологично чисти продукти, риба, нетлъсти меса, пълнозърнести изделия, вода, които са ни дадени от природата, съчетани с предпочитан вид спорт ще ни дарят с добро здраве.

     РЗИ- Русе отбелязва Европейския ден за здравословно готвене с множество инициативи: образователни лекции и беседи, конкурс за рецепта в ОУ,, Олимпи Панов“, кулинарна работилничка в ДГ,,Чучулига“.