Понеделник, 13 Май 2024

От следващата седмица се завръща безплатното тестване за коронавирус при личните лекари

От следващата седмица се завръща безплатното тестване за коронавирус при личните лекари
Публикация   07:59     10 Авг, 2022 /     akcent.bg   /     511

    Министерството на здравеопазването пуска голям брой безплатни бързи тестове за коронавирус, които да се използват от личните лекари. В началото на следващата седмица ведомството ще разпрати на общопрактикуващите лекари електронни направления за безплатно тестване. Това обясни служебният здравен министър Асен Меджедиев пред Би Ти Ви.

   Той каза още, че от утре ще се възобнови ваксинирането на много повече места, а не само при личните лекари. Според него това ще позволи по-бързото справяне с нарастващия брой заразени.

   Меджедиев допълни, че заедно с екипа си обсъжда идеята за намаляване на дните за карантина. По думите му за ваксинираните карантината може да е от 5 до 7 дни, а за неваксинираните - поне 7 дни. Неваксинираните ще могат и по-бързо да се освободят от карантината, като за целта ще трябва да имат два последователни отрицателни антигенни теста.

   Здравният министър обясни, че основната му цел е да се справи с тази вълна от заразени и да подготви системата за евентуална по-тежка. Той добави, че следващата седмица може да има още по-голямо разхлабване на мерките, но решението ще вземе след среща с експерти. По-рано днес се разбра, че от четвъртък, 11 август, в цялата страна маска срещу Ковид 19 ще трябва да бъде носена само при посещение в болници, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги. Маски ще се изискват също в градския транспорт и спирки/станции на закрито.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha