Събота, 19 Октомври 2024

Здравен консултант в ООН поема министерството на образованието?

Здравен консултант в ООН поема министерството на образованието?
Публикация   04 Авг, 2021   /     akcent.bg   /     342

ПП „Има такъв народ“ предложи Велислава Петрова, която преди бе спрягана

   Имунологът Велислава Петрова е номинацията на ПП “Има такъв народ” за министър на образованието. Имената на бъдещите министри бяха обсъдени днес на срещи с ИБГНИ, „Демократична България“ и БСП. Само допреди по-малко от месец Петрова бе спрягана за министър на здравеопазването. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева.

            Коя е Велислава Петрова?

   Родена е в Сандански. Завършва средното си образование в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, където получава златна диплома за пълно отличие. Висшето си образование продължава във Великобритания, където завършва бакалавърска степен по “Микробиология с година в индустрията” в Университета в Бристол. Избрана е за първенец на випуска с най-висок успех и най-добър научен проект, фокусиран върху методите за секвениране на вирусни геноми.

   Велислава Петрова продължава докторската си степен в университета в Кеймбридж, където получава пълна стипендия от Сангер Институт, най-големия център за геномни изследвания в Европа.

   Печели стипендията на ректора на университета в Кеймбридж за млади лидери в сферата на устойчивото развитие и глобалното здраве и се присъединява към екип от научни експерти от Кеймбридж, с които разработват нови стратегии за бързо откриване на епидемични огнища в отдалечени региони в Африка. Те изграждат мобилни лаборатории, поддържани от слънчева енергия и провеждат мисия в Сиера Леоне по време на епидемия от жълта треска през 2019 г.

         Велислава е работила като консултант към ООН и редица други международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите. Тя и водещ експерт в проект на Световната Банка, възложен от Министерството на вътрешните работи за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025г).

   По време на докторската си степен в Университета в Кеймбридж, тя патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който отрива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Нейното откритие е включено в 100-те най-влиятелни научни трудове за 2019 година и е отразено в редица международни медии (BBC, Financial Times, Forbes, Time Magazine).

   Велислава Петрова е работила като консултант за Коалицията за епидемична готовност и иновации в Осло върху стратегии за контрол на векторно-предавани инфекции. Като част от екипа по иновации в Агенцията на ООН за ХИВ/СПИН, тя работи върху здравни иновации свързани с дигитализация и изкуствен интелект.

   От края на 2020 г. Велислава е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации, където работи по стратегии за инвестиция във ваксини за патогени с епидемичен потенциал.

   През 2021г. е избрана за финалист в конкурса „Най-изявените млади личности“ и представлява България в категорията “Иновации в Медицината” на световния финал в Южна Африка.

   Говори три езика и е на 31 години.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още