Все повече банки въвеждат нулеви лихви по спестяванията

 Все повече банки въвеждат нулеви лихви по спестяванията
Публикация   18:53     15 Фев, 2021 /     akcent.bg   /     1260

Парите на богатите растат с рекордни темпове в кризисната 2020 г.

   На фона на растящите влогове на домакинствата, все повече банки налагат условия, които на практика целят да откажат клиентите им да спестяват.

   След като през пролетта и лятото на 2020 г. двете най-големи финансови институции у нас - Уникредит Булбанк и Банка ДСК, първи въведоха нулеви лихви върху срочните депозити и спестовните сметки на граждани, сега към тях се присъединяват и други банки. 

   От октомври 2020 г. Пощенска сложи лихва 0.00% на стандартните депозити със срочност до 12 месеца, а от февруари т. г.  без лихва вече са и дългосрочните депозити. В момента банката предлага 0.15% годишна доходност единствено по детските спестовни влогове.

   От началото на 2021 г. и ОББ въведе нулеви лихви за всички свои депозити, като изключение засега са само детските влогове. 

   Райфайзенбанк пък предлага символичните 0.01% единствено за депозити със срочност над две години. Което означава, че всички спестявания с по-малка срочност не се олихвяват.

   Наред с нулевите лихви някои банки налагат и такси по депозитите, с което спестените в тях пари не само, че не носят доходност, но и се топят. Банка ДСК например от началото на годината на практика преоформя всеки депозит в разплащателна сметка с месечна такса за обслужване от 2.50 лв. Освен това при всяко внасяне на суми до 3000 лв. удържа 1 лев, а над 3000 лв. - 0.2% от внесената сума.

   Същата такса при внасяне на пари в стандартна депозитна сметка събира и Уникредит Булбанк. Освен това банката налага такси и при теглене, включително и на датата на падежа - 4 лв. за суми до 1000 лв., а за по-големи таксата варира от 0.6-0.7%. Уникредит Булбанк е уведомила също така, че от април ще въведе и 20 лв. такса за откриване на срочен депозит.

   Райфайзенбанк все още не налага такса при внасяне и теглене на падеж, но пък прибира 20 лв.  за откриване на стандартен срочен депозит.

   За разлика от големите банки, по-малките трезори все още се опитват да привлекат вложители със сравнително атрактивни лихви на фона на нулевите нива. Проверка в сравнителните таблици на сайта "Моите пари" показва, че за стандартни едногодишни депозити лихвите, които предлагат част от по-малките банки, варират от 0.1 до 0.8% годишно. 

   Засега финансовите институции у нас не смеят да наложат официално отрицателни лихви върху спестяванията на гражданите. Но с всички тези такси и нулеви лихвени проценти, ефектът е същият. В същото време фирмените депозити вече повече от година са с отрицателни лихви. По данни на БНБ в края на декември 2020 г. средният лихвен процент по срочните депозити на бизнеса е -0.05%.

                      СПЕСТЯВАНИЯ

    Независимо от нулевите лихви и постоянно растящите и новопоявяващи се банкови такси, парите по депозити растат с ускорени темпове. В края на 2020 г. домакинствата държат спестявания в размер на 61 млрд. лв. - с 10% повече от предпандемичната 2019 г. Т.е. за една година домакинствата са спестили 5.4 млрд. лв. В тази група освен физически лица статистиката на БНБ включва депозитните сметки и на едноличните търговци, профсъюзи, политически партии, асоциации на потребители, църкви и религиозни общества и спортни клубове.

   През първата година на пандемията хората са закрили огромен брой депозитни сметки с до 1000 лв. в тях - над 423 хиляди броя. Намалява броят и на сметките между 1000 и 2500 лв. Две са възможните причини за това - притиснати от ковид-кризата и загубата на работа и доходи титулярите им изтеглят всичките си спестявания или пък обединяват малките депозити заради нарасналите разходи по обслужването им. Трябва да се отбележи, че от всички 9.6 милиона депозити на домакинствата в банките, 60% са тези със суми под 2500 лв. 

   Най-съществено (с над 10%) през изминалата година са нараснали парите по депозитите с над 50 000 лв. При сметките с над 1 милион лева ръстът е най-голям - за една година милионерските сметки са се увеличили със 151 и вече достигат 1180, а парите в тях вече са 3.03 млрд. лв., което е с 24% повече отпреди година.

   На второ място по ръст са депозитите с  500 хиляди до 1 милион лева. В тях има общо 1.434 млрд. лв., а това е с 16% повече от предкризисната 2019 г. Тези влогове са със 193 повече отпреди година и достигат 2106.

   Колкото по-малки са депозитите, толкова по-слабо нарастват парите им в тях. Така например почти без промяна са парите в депозитите от 2500 до 5000 лв. А тези до 10 000 лв. са се увеличили с 2-3%.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha