Партията на Васил Божков се учреди. Онлайн

Партията на Васил Божков се учреди. Онлайн
Публикация   23:31     04 Ян, 2021 /     akcent.bg   /     668

Бизнесменът с приветствие от Дубай. Председател ще е шеф в "Еврофутбол" - Борил Соколов

   Партията на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков - “Гражданска платформа Българско лято”, е учредена. С онлайн заседание. За председател е избран Борил Соколов - до 2017 г. той е маркетингов директор на “Еврофутбол”, който бе собственост на Божков.

   Други имена на учредители на партията или членове на партийните органи не се съобщават в краткото съобщение за събитието. То не бе предварително публично обявено, но първата стъпка - приемане на учредителни документи на новата партия, се случи още през есента на 2020 г.

   В учредителното заседание онлайн са участвали 900 души. Присъствието на всеки от участниците ще бъде потвърдено с нотариална заверка на гласуваните решения, стана ясно от оскъдната информация. А заседателите са получили видео обръщение от "вдъхновителя" на новата политическа формация  - самия Божков.

  Той чете политическа реч, която започва с призив да се сложи край на прехода и предположение, че "всеки от вас се съмнява, че хунтата може да бъде победена" (така нарича управлението, но сега с поглед и 20 г. назад - б.р.). Бизнесменът в множество обвинения от прокуратурата обаче заявява, че не се съмнява, че "може и трябва да бъде победена", изброява важността на образование, здравеопазване, природа, култура и допълва:

  "Няма как да има България без свобода - свобода на предприемачеството, свобода на словото, свобода на духа и религията, свобода на действието". 

  По думите му България е Европа, буквите на Кирил и Методий, наследството на тракийските царе и "техните потомци - младите хора". 

  "Когато държавата престане да бъде мутра за бизнеса, ни чака възход", казва Божков и декларира, че знае как да върне чуждите инвеститори, гонени от "хунтата", декларира, че ще работи с българите в чужбина и за тях, защото и те са прогонени.

   Говори и за "преучредяване на социалната държава". "Държавата е рекетьор и разпределя вашите пари под командването на Шиши и Доган, всички плащаме данък корупция...", продължава Божков, изброява бетона, замърсената природа и др. и казва:

   “Идва времето за справедливост. Справедливост за всички. Без компромиси. Съд и затвор за виновниците за третата национална катастрофа. Страхът и отчаянието са основните им оръжия. Народът ни обаче е силен и вече е буден. Ние сме силата”. 

   Третата стъпка за учредяване на партия по закон е регистрация в съда. За целта са нужни съответните документи от учредяването, устав, списък с най-малко 2500 членове. Софийският градски съд е институцията, която отговаря за регистрацията на партиите. 

   Припомняме, че Божков замина за Дубай през февруари миналата година, преди да му бъдат повдигнати обвинения от прокуратурата. До момента те са 18, сред които и такива за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба, за убийства и изнасилвания. Повдигането на обвинения бе предхождано от обвинения, че хазартните му компании не са внасяли такси на държавата в размер на стотици милиони, а с промени в закона управляващите закриха "Национална лотария" и други компании, а държавата в лицето на Българския спортен тотализатор стана монополист в игрите с т.нар. талончета за търкане. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha