Шлюзовете и реките в Сърбия вдигнаха нивото на Дунава

Шлюзовете и реките в Сърбия вдигнаха нивото на Дунава
Публикация   12:47     07 Юни, 2019 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1504

ИАППД до края на годината ще може да дава петдневни прогнози с нови 10 пегела към Системата за наблюдение на реката

   За този сезон е характерно, че река Дунав има високи водни стоежи. Това се обуславя от снеговете в края на миналата година и този януари в алпийската част на водосбора на реката, който е над 800 000 кв. км., както и валежите в средния участък на реката, доведоха до повишаване на водните нива, съобщи днес изп.директор на ИАППД Павлин Цонев.

 В момента в нашия участък, който се води Долен Дунав, количеството вода, което протича, е около 11 000 куб. метра в секунда. Това дови до високи водни стоежи.

  ИАППД извършва измервания на водното ниво и на водните количества.

  При наличие на по-дългосрочна метеорологична прогноза би могло да се каже какво ще бъде състоянието на реката, но информацията от целия участък и от всички притоци показва, че ще има временно покачване на нивото. Това ще продължи до края на седмицата и от следващата ще се задържа.

   Водостокът в българския участък зависи и от работата на шлюзовите комплекси Джирбап 1 и 2, както и на Железни врата 1 и 2. Вчера от тях са изпуснати големи водни количества с воден стълб повече от 70 см., но днес това много по-малко, каза Цонев.

   В сръбския участък също има повишение на реките Драва и Сава, както и Тиса.

В тази ситуация съответните институции – общини и областни администрации наблюдават бреговите защитни съоръжения и вземат съответните мерки.

Трябва да се отбележи, че до края на годината системата за наблюдение на ИАППД ще бъде допълнена с нови 10 автоматични пегела. Това ще помогне да се моделира и да се прави не двудневни, но и петдневни прогнози на водните стоежи.

Критични нива са при достигане на 8,5 метра, докато в момента са 6,4 м. Тогава се достига короната на дигите. Това важи почти за целия български участък, включително и за Русе. Високите водни стоежи в Дунава правят подпор на нашите реки и това ги прави по-пълноводни.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha