Четвъртък, 26 Декември 2024

Апетит и диети: Сезонният модел на хапване за здраве

Апетит и диети: Сезонният модел на хапване за здраве
Публикация   01 Авг, 2018   /     akcent.bg   /     765

Съветите на диетолога: Без захари и имитиращи продукти!

  Храната може да бъде добър приятел, но и враг на човека. България е водач по смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

  "Храната е един от най-мощните външни фактори на околната среда, който става физиологичен модулатор на обменните ни процеси. Много е важно да знаем какво ядем - качеството и количеството на храната", обясни диетологът проф. Донка Байкова.

  Тя обърна внимание, че качествената храна е по-скъпа, но трябва и да ядем по-малко през лятото.

  Проф. Байкова посочи, че у нас имаме сезонен модел на хранене и може да бъде направено меню, когато не купуваме технологично обработени храни.

  "Инстинктивно апетитът определя потребностите ни към по-леки храни. Ако през зимата имаме потребност от 200 грама зеленчуци и плодове, то през лятото поне по 400 грама зеленцучи и плодове", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

  Диетологът подчерта да внимаваме с глюкозата и фруктозата и препоръча да ядем повече риба, но натурални видове. Замразена скумрия, ципура, лаврак... всякаква морска и океанска риба.

  "Важно е да не купуваме имитиращи продукти. По-малко захари и по-малко общо количество мазнини. Трансмазнините да ги ограничим до минимум", посочи още проф. Байкова.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha