Събота, 19 Октомври 2024

Как резките промени във времето повлияват на здравето ни?

 Как резките промени във времето повлияват на здравето ни?
Публикация   13 Юли, 2018   /     akcent.bg   /     434

"При големите горещини на повечето хора кръвното спада, а при рязкото застудяване кръвоносните съдове се свиват и болниците се пълнят”, обясни кардиологът д-р Сотир Марчев

  15 градуса разлика в температурите у нас ден след ден. Ако довчера не излизахме без връхна дреха, от днес вече отново става горещо. В неделя пък предстоят магнитни бури.

  Как влияят резките промени във времето на здравето ни, отговори пред NOVA кардиологът доц. д-р Сотир Марчев от болницата в Плевен.

  "Температурата между 18 и 25 градуса е най-ниската сърдечносъдова смъртност. Но големите горещини са тези, които ни създават повече проблеми. При горещините на повечето хора кръвното спада, а това значи по-малко инфаркти и инсулти”, обясни той.

Все пак кардиологът изпитва повече притеснения от рязкото застудяване. Тогава кръвоносните съдове се свиват и болницата се напълва, каза д-р Марчев. 

"Когато атмосферното налягане се променя рязко около нас, налягането вътре в синусите също има нужда да се изравни с тези промени, а докато това се случва ние имаме неприятни усещания", обясни специалистът.

Влияние има и върху ставите, продължи кардиологът. "Когато се промени атмосферното налягане, това повлиява на ставите, които носят тежестта на тялото и ние усещаме болки".

По думите на д-р Марчев лятото е добрият период за сърдечноболните. Сега е времето за повече движение и пътешествия.

Специалистът коментира и въпроса с електронните и бездимни цигари.

"Като кардиолози ние убеждаваме нашите пациенти да спрат цигарите, а не да ги сменят с а не да ги сменят с електронни или бездимни”, коментира той.

  "На хората, които не могат да спрат да пушат, им препоръчваме никотино-заместваща терапия. Това са лепенки и хапчета. Електронните цигари са третото най-добро нещо. В тях има никотин, който се изпарява и се вдишва само той. Никотинът причинява пристрастяване, но не и рак. Проблемът е, че за да се изпари, има допълнителни субстанции, чийто дългосрочен ефект върху здравето не е ясен”, поясни още кардиологът.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още