Събота, 19 Октомври 2024

Европейска инунизационна седмица, 23-29 април 2018 г.

Европейска инунизационна седмица, 23-29 април 2018 г.
Публикация   26 Апр, 2018   /     akcent.bg   /     429

   Нашата страна за поредна година се включва активно в световната инициатива „Европейска имунизационна седмица 2018”, чиято основна цел е повишаване информираността сред родители, здравни работници, медии, НПО, управляващи относно значимостта на имунизациите. Акцентът на тазгодишната кампанията е насочен към имунизацията като лично право и споделена отговорност за намаляване на неимунизираните лица и премахване на имунизационните „джобове.

   Едно от най-големите постижения на съвременната медицинска наука и практика е значителното намаляване на заболяемостт от редица инфекциозни заболявания. За този несъмнен успех важна и решаваща роля играе внедряването на специфичната имунопрофилактика.

   Голяма част от заразните болести засягат предимно детската възраст, а децата са по-уязвими и по-малко подготвени за съпротива към инфекциозните причинители. Някои инфекциозни болести остават след себе си много тежки поражения, а не рядко завършват летално. Създаването на високоефективни ваксини и масовото им приложение са идеален пример за първична профилактика на тези опасни заболявания, защото така се осигурява защита не само на отделния индивид, но се предпазва и обществото като цяло. Приложението на дадена ваксина предизвиква организмът да произведе специфични антитела, т.е. да включи собствената си защита срещу даден причинител, но без да се разболее. В резултат на това при евентуална среща с истинския инфекциозен причинител, ваксинираният организъм вече е готов да се пребори с него, като реагира с бърз и интензивен имунен отговор, водещ до предпазване от заболяване.

   Съществуват безспорни доказателства, че имунопрофилактиката е най-мощното средство, чрез което се контролира разпространението на инфекциозните болести до тяхната елиминация или пълното им изкореняване (ликвидиране). Вариолата е първата болест, която бе изкоренена чрез успешно планирана и проведена имунизационна кампания в цял свят. Полиомиелитът също е в процес на ликвидация след глобално проведена имунизация. Чрез успешно приложение на ваксини значително е снижена заболяемостта от редица инфекциозни болести: дифтерия, тетанус, коклюш, морбили, туберкулоза. Забележителни са също така и успехите в използването на ваксини срещу вирусен хепатит тип В, епидемичен паротит, рубеола, грип.

   Ключов момент в контрола на едно инфекциозно заболяване посредством имунизация е достигането и поддържането на висок имунизационен обхват. От изключително значение за общественото здраве е постигането и поддържането на висок имунизационен обхват (над 90%) на населението, който предпазва обществото от епидемично разпространение на инфекциите. Когато имунизационният обхват не е достатъчно висок, колективният имунитет на населението спада и това води до повишаване на риска от възникване на заболявания и епидемичното им разпространение. Например, епидемията от морбили, която възникна в нашата страна през 2009-2010 г., обхвана близо 25 000 души, от които 24 починаха. По време на тази епидемия, в резултат на достатъчно напрегнатия колективен имунитет на населението в областта по отношение на морбили, броят на заболелите в Русенска област се ограничи до 386 души с един смъртен случай на неимунизирано дете, поради трайни медицински противопоказания.

   Задължителни планови имунизации и реимунизации в нашата страна са тези срещу туберкулоза, вирусен хепатит тип В, морбили, рубеола, епидемичен паротит, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип В и пневмококови инфекции. Те се извършват съгласно действащия Имунизационния календар на РБългария.

От особено важно епидемиологично значение е да не се забавят основните имунизации в детската възраст, защото остават и се натрупват незащитени по отношение на дадена инфекция деца от ранна възраст. Приемите на всяка ваксина трябва да се провеждат своевременно в съответствие с Имунизационния календар, без да се допуска неоснователно отлагане от имунизациии.

   Защитата на отделния индивид е непосредственият ефект от имунизацията, а крайната цел е ерадикацията на инфекциозните болести, чрез формиране на невъзприемчиво население. Значението на имунизацията се определя от факта, че ваксината предпазва както ваксинираните лица срещу конкретната заразна болест, така и обществото като цяло.

Ползите от имунизацията за отделния индивид включват: защита от клинично проявените форми на инфекция и предпазване от усложнение или евентуален смъртен изход от ваксино-предотвратимите инфекции.

Ползите от имунизацията срещу инфекциозните болести за обществото включват:

- Създаване и поддържане в обществото на „колективен имунитет” срещу заразни заболявания;

- Предотвратяване възникването на епидемични взривове;

- Намаляване на разходите за общественото здравеопазване като цяло;

- Елиминация (прекъсване разпространението на заболяването в отделна страна/територия) или ерадикация (изкореняване на заболяването и неговия причинител в глобален мащаб).

   От първостепенно значение е достигането и поддържането на максимален имунизационен обхват на подлежащите, защото обхващането само на част от населението не може да повлияе и да предотврати разпространението на описаните заболявания. Това може да се постигне чрез повишаване съзнанието на обществото към важността на имунопрофилактиката и чрез доброто взаимодействие между родители, лични лекари и специалисти от РЗИ. Важно е личният лекар да запознае лицето и/или неговия законен представител с показанията, начина на приложение, противопоказанията, взаимодействието с други лекарствени продукти и очакваните нежелани лекарствени реакции на прилагания биопродукт.

   От друга страна е необходимо родителите да се отзовават на поканата от личния лекар и да заведат детето си за имунизация. Въпросът за или против имунизациите не е само личен, но и социален. Отговорността на всеки родител към здравето на собственото му дете и компетентността на медицинската общественост по проблемите на имунопрофилактиката са от основно значение за поддържане на достатъчно високо имунизационно покритие при всички ваксинопредотвратими заболявания, включени в Националния имунизационен календар.

   Информационни материали за ваксините са поместени на сайта на РЗИ-Русе www.rzi-ruse.com.

Тагове : имунизации ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още