Неделя, 20 Октомври 2024

Психологът – странност или необходимост

 Психологът – странност или необходимост
Публикация   04 Апр, 2018   /     Татяна Жекова, психолог   /     1100

Психологът – защо и кога ви е нужен?

  В напрегнатото ни ежедневие никой не е застрахован от емоционални капани. В тъга или дълбока депресия е нормално да се запитаме „ Дали да не се срещна с психолог?”
Често очакваме от психолога да се превърне в магьосник и да реши проблемите ни с магическа пръчка, бързо и лесно, но понякога отговорите са в самите нас.

   Когато страдаме, когато отношенията ни с хората, които обичаме се влошават, когато чувстваме дискомфорт или емоционални и афективни затруднения, дали си заслужава да общуваме с психолог в продължение на месеци, дори година? За много от вас ще е странно, че за да се чувстват по-добре, да живеят по-добре е необходима професионална намеса. Та нали имаме приятели, семейства, естествени ресурси и стратегии за да се справяме сами.
За някои е странно, за други необходимо. Вашият шанс е, че можете да избирате!
В случаи обаче на депресии, психози, фобии и други тъги и неволи, свързани с раздяла, безработица, търсене на собствена идентичност, намесата на психолог е необходима. И ако в миналото тези проблеми не бяха характерни, то сега във времена, в които моралното страдание е част от ежедневието, срещата с психолог не е нито странност, а необходимост.
Често хората чувстват истински симптоми, лесно припознати и доразвити чрез четене на популярна психологическа литература или в интернет пространството. Тези оплаквания в повечето случаи са на хора, които са по-скоро нещастни, отколкото болни.

   Проблемите в днешно време са все повече причинени от екзистенциален вакуум и е необходимо да бъде осъзната необходимостта от по-добро самопознание за да държим живота си в ръце. Това най-лесно може да се случи в една психотерапевтична работа заедно с обучен психотерапевт.
„Чувствам се празен”- това е най- честото, спонтанно и откровено споделяне на днешните пациентите. Придружено е с усещане за загуба на себе си, обърканост, чувство на задушаване в рамките наложени отвън и отвътре и че са в коловоз, от който не могат сами да излязат.

  Подчинени на правилата на пазарната икономика, с разпадащи се традиции и затруднени социални контакти, много от хората се обръщат към психолог за да получат подкрепа и рамо, на което да се опрат. Надяват се някой да може да им върне смисъла на тяхното съществуване.
Психотерапията обаче не може всичко да разреши, добре е да се знае това. Защото надявайки се на някой друг или нещо друго за всичко, загубваме вярата си, че можем си се справяме. Кога е добре да се срещнем с психолог?

   Необходимо ли е да сме страдащи, за да преразгледаме своята история чрез психотерапия? Кога да продължим работата си с психолога, ще ни покаже начинът, по който се чувстваме.
   Усещането, че си блокиран, че си задавен от емоции и преживявания и нямаш вече ресурси, за да се справяш с проблемите, са вече сериозните индикатори в полза на терапевтичната намеса.
От психологът може да поискате и конкретен съвет. Но работата му се свежда най-вече до насочване. Понякога и една сесия е достатъчна, за да получите уверение, че всичко върви добре и да внесе нужното спокойствие.
Необходимо е да преодоляваме задръжките си за търсене на психологическа помощ, когато ситуациите са тежки. Но така също е добре да знаем, че невинаги е полезно да се подлагаме на интензивна терапия или анализа в продължение на десет години, без да имаме обективна необходимост.

   Психотерапията не е единственият отговор на трудностите, с които се сблъскваме. Понякога и един подходящ антидепресант, спортуване или пътувания са по-ефикасни, отколкото години на кушетката. Защото се случва, че когато сме излекували раните си, изразили тъгата си и формулирали забранените си желания, осъзнаваме, че сме говорили много повече, отколкото сме действали. И споделянето е станало по-важно от самия живот.
При терапията въпросът е не „ Защо това ми се случва? „, а „Как днес бих могъл да съм по-добре?”

  В терапевтичния процес, ако си върнеш отново удоволствието и насладата от живота е постигнат резултат. Още по-добре би било, ако психологът е наблизо, за да внушава, насочва, подкрепя. Но пациентът трябва сам да се сблъска със своите навици, за да поеме в нова посока.
Единствената възможност да се промениш, е да се ….променяш. Това е много просто и същевременно много сложно.

   Нека всеки сам да избере, дали да го направи сам или с доверен професионалист – психолог или психотерапевт.

Тагове : психолог ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още