Неделя, 20 Октомври 2024

Три начина да се предпазим от Алцхаймер

Три начина да се предпазим от Алцхаймер
Публикация   21 Септ, 2017   /     akcent.bg   /     609

   Ако си представите, че сте (или наистина сте) на 85 години и сте обградени от други 85-годишни, вие или един от двамата около вас със сигурност е болен от Алцхаймер. "Няма да съм аз", ще си помислите. Добре, но тогава пак ще бъдете засегнати, защото голяма част от връстниците ви ще са болни, или ще трябва да се гиржите за някой с това заболяване в семейството си. И дори да си кажете, че може и изобщо да не доживеете до 85, болестта се проявава още след 65 - при приблизително един на 10.

   Целта на тази равносметка не е да се стряскаме, а да разберем колко широк проблем стават невродегенеративните заболявания с напредването на възрастта, и още по-важно - да предприемем навременни мерки срещу това. В Световния ден за борба с Алцхаймер, 21 септември, публикуваме съветите на авторката на "Все още Алис" - неврологът Лиса Дженоува и видеото от лекцията й в едно от световните издания на TED тази година.

     Не можем да направим нищо срещу факта, че остаряваме, нито срещу гените си, които са два от ключовите предразполагащи фактора за Алцхаймер, но има няколко други неща, които зависят от нас самите и могат да предотвратят появата на симптомите на болестта до края на живота, дори да я имаме, казва Дженоува. Сред тях са традиционните съвети за здравословен живот като редовният сън и физическа активност, но освен тях важно е също и... любознанието.

                                                               Сън

        Все още няма лечение за Алцхаймер, но поне вече е ясно защо се появява. Причината е натрупването на плака между невроните и блокирането на синаптичните връзки между тях. Това натрупване е неизбежно с възрастта, като някои са по-предразположени от другите, но работещите стратегии срещу Алцхаймер са такива, че подпомагат синапсисите преди да се стигне до пълно затлачване.

   Редовният пълноценен сън е задължителна част от превенцията - в състоянието на дълбок покой мозъкът се чисти от токсините и не позволява натрупването им отвъд непоправимия праг. И обратното е валидно - нередовният и недостатъчен сън е сред утвърдените рискови фактори за Алцхаймер и деменция.

                                         Физическо здраве

    Високото кръвно налягане, висок холестерол, диабет, сърдечно-съдови болести - все неща, свързани с наднорменото тегло, застоелия начин на живот и тютюнопушенето, също са предпоставки за по-бързото затлачване на мозъка. Противодействието за всичко това са разумният хранителен и здравословен режим на хранене и редовното спортуване.

                                                  Ум

        Дори всички рискови фактори да са налице - генетична предразположеност, лош начин на живот, възраст над 65 години - а дори и всички характеристики на болестта да са вече налице и плаката в мозъка да е отвъд границата, пак има начин болестта да се надлъже, казва неврологът. Възможно е изобщо да не се появяват характерните симптоми като загуба на спомени и дезориентация, ако човек полага усилия да създава нови синапси, на мястото на блокираните.

   Това става благодарение на функцията на мозъка, наречена невропластичност - с всяко ново познание и предизвикателство за ума се раждат нови връзки между невроните, по които съзнанието буквално заобикаля блокажите на болестта, пояснява специалистът. Колкото повече нови неща учи човек - нов език или умение, нова книга или ново място - толкова по-гъвкав остава мозъкът. Тайната е да е наистина нещо ново, защото отъпканите пътища в паметта може вече да са разрушени.

Тагове : Алцхаймер ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още