Неделя, 13 Октомври 2024

Кметовете ще питат МРРБ има ли пари за саниране за всеки блок

Кметовете ще питат МРРБ има ли пари за саниране за всеки блок
Публикация   20 Фев, 2017   /     akcent.bg   /     333

Търговете за избор на строителни фирми ще се пускат с условието „отложено изпълнение“

   Общините ще трябва да съгласуват всяко решение за саниране на тяхна територия с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това става ясно от специално писмо с указания на служебния зам.-министър арх. Виолета Комитова до всички кметове, областни управители, Българската банка за развитие (ББР) и сдружението на общините.

   Според указанията, изпратени миналата седмица, всяка община ще може да сключва договор с фирма изпълнител само след като получи потвърждение "за всеки конкретен случай" от министерството "за наличен финансов ресурс". По този начин ведомството реално въвежда ежедневно наблюдение на хода на харченето. Това става след като 1 милиард лева по програмата за "безплатното" саниране на правителството на ГЕРБ бяха похарчени за около 2 години до края на 2016 г. През януари, буквално в последните си дни, отиващият си парламент даде благословия за увеличаване на финансовия ресурс по програмата с още 1 милиард лева.

   През ноември бившият регионален министър Лиляна Павлова спря програмата до осигуряване на допълнителни пари. Тогава тя издаде указания до кметовете да се въздържат от обявяване на нови търгове и подписване на договори поради изчерпване на финансовия ресурс. Според строители обаче одобрените от общините и ББР блокове значително са надвишили размера на сигурното финансиране - първия милиард лева. Както в. "Сега" писа, много общини са продължили да поемат ангажименти и във времето, когато не беше ясно дали депутатите ще одобрят увеличението на парите.

   Това породи въпроса защо управляващото мнозинство толкова бърза с одобрението на допълнително финансиране - само в името на приоритета енергийна ефективност или за да избегне скандала, който щеше да последва при многото вече сключени договори със строители и липсата на пари. Показателен е и фактът, че първоначално БСП поиска решението да остане за следващия парламент, но бързо отстъпи - очевидно, за да "не се издънят" кметовете, както и да не загубят строителите с подписани договори добрия бизнес с държавно финансиране.

   В указанията на зам.-министър Комитова има още едно важно условие, което общините трябва да спазват по програмата. Още при откриването на процедурите по обществените поръчки за саниране трябва да се запише, че те ще се изпълняват под условие - само ако има пари. Изрично се посочва, че търговете трябва да се обявяват по чл. 114 от Закона за обществените поръчки. Според него, когато при откриване на процедурата не е осигурено финансиране, възложителят посочва това обстоятелство в обявлението или поканата за потвърждаване на интерес. Общините ще трябва да запишат в проектодоговорите клауза за отложено изпълнение. В този случай всяка от страните може да поиска прекратяване на договора без предизвестие след изтичане на тримесечен срок от сключването му. Така МРРБ ще се подсигури, че дори и да бъдат поети от общините ангажименти към строители, при липса на пари договорите ще се прекратяват. Ако пък държавата по-нататък реши да продължи програмата и да увеличава финансовия ресурс през 1-2 години, ще сработи клаузата "отложено плащане".

 

         РАЗОЧАРОВАНИЕ

   Новите указания означават, че много сдружения на собственици на блокове, предвидени за саниране, ще бъдат разочаровани, дори и да са подписали договори с ББР. Въпреки недоверието на много домакинства към програмата, интересът към нея досега беше голям. Затова отново ще спечелят сдруженията, които по-бързо се включат и кандидатстват за участие в санирането. От министерството и общините обаче се очаква да повишат качеството на изпълнение. Както вече се разбра, някои от първите обновени блокове - например в бургаския квартал "Меден рудник", протекоха. Строителите трябва да отстранят дефектите за своя сметка в рамките на гаранционните условия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha