Неделя, 20 Октомври 2024

8 доказани съвета за по-добър сън

8 доказани съвета за по-добър сън
Публикация   16 Фев, 2017   /     akcent.bg   /     532

   Ролята на съня е все по-ценена в днешното забързващо се ежедневие. Клетките се възстановяват, мозъкът се зарежда със сила и без да сме се наспали не сме адекватни на следващия ден. За по-качествено и зареждащо време в леглото, следвайте някои от тези осем препоръки:

   1. Направете си график на съня

  Последователността е важен момент, когато става дума за съня. Дори дребен детайл като ритуал преди лягане ще го подобри. Вземете си топъл душ, правете йога, медитирайте, прочетете кнега или слушайте музика. Стига да го правите в точно определено време всеки ден, мозъкът ще го свързва с моментът на заспиване.

   2. Спалнята трябва да е тъмна

  Липсата на светлина е свързана с времето, когато си лягаме, следвайки дневния ритъм. Следователно може да манипулирате чувството си за сън. Ако лампи от улицата или от някъде другаде Ви блестят, то се уверете, че пердетата са достатъчно дебели да спират сноповете светлина. Дори малки източници като лампи на монитори или компютри биха попречили. Тях покрийте с тиксо.

  3. Движете се през деня

Има вероятност да заспите по-трудно, ако през деня сте били главно в седящо положение. Старайте се да ходите или да правите упражнения поне по 15 минути всеки ден. Рязкото покачване на пулса и кръвното налягане Ви карат да се чувствате по-изтощени към края на деня и така сънят идва по-лесно.

   4. Използвайте леглото си само за сън

Ако леглото се използва за други дейности като четене на книги, списания и учебници или гледане на филми, то мозъкът по-трудно ще го свързва със съня. Независимо от часа на денонощието, отбягвайте яденето или излежаване в леглото.

  5. Не мислете и не си спомняйте

 На първо място хората поставят проблема със връщането назад в спомените, а веднага след него е концентрирането и издребняването. На мозъка му трудно да се самоизключи и без да му припомняме срамните моменти от миналото или очакваните притеснителни такива в бъдещето. Отделете няколко минути да напишете в тетрадка какво Ви мъчи и какво очаквате, и доброто, и лошото. С тази рутина ще спите по-качествено и без прекъсвания.

  6.Променете начина си на ядене

  Погрижвайки се за менталното си здраве, остава проблемът с храната. Ясно е, че кафе във втората част на деня не е препоръчително, но и това, което ядете се отразява на съня Ви. Консумирайте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, а двоевременно намалете висококалоричните и сладки храни. Освен това, не лягайте с празен или препълнен стомах.

  7. Изключете екраните доста преди лягане

Поне час преди лягане изключете всички екрани, монитори и ненужни лампи. Не правете и като тинейджърите, които заспиват с телефоните до себе си. Телефонните екрани и облъчването им могат да ви разсънят дори преди да сте заспали.

  8. Намерете по-добри начини да се будите

Като последен съвет се предлага да промените методите при събуждането и ставането. Никога не отлагайте ставането дори с 5 минути, защото ще е по-трудно да се събудите втория път. 5 или 10 минути сън няма да компенсират часове безсъние, но когато станете от леглото, отворете завесите и синхронизирайте Вашия часовник с природния.

  Сънят е най-важната подготовка преди поредния изморителен ден, водещ до момента, в който сънуваме леглото.

Тагове : сън , съвети ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha