Неделя, 13 Октомври 2024

Драгажници възроптяха срещу нова, по-висока тарифа

Драгажници възроптяха срещу нова, по-висока тарифа
Публикация   19 Ян, 2017   /     akcent.bg   /     354

От печалба, с новите налози ДДФ- Русе очаква по-малко приходи с почти половин милион лева

   Българската асоциация на дунавските драгажни предприятия (БАДДП) изпрати протестно отворено писмо до Министерския съвет и народните представители в 43-то НС от Северна България - Видин, Велико Търново, Враца, Плевен, Русе, Силистра и Монтана.
 
  В него членовете на асоциацията настояват за преразглеждане на дискриминационно, по думите им, постановление на МС, което цели умишлено унищожаване на фирмите от бранша и обричане на стотици семейства на безработица. "Свидетели сме на поредното убийствено отношение на настоящото българско правителство към работещите предприятия на територията на Северна България.
 
   На 29.12.2016 година с Постановление 383 на Министерски съвет е приета нова Тарифа за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване и е отменена действащата към момента тарифа. По този начин е променена таксата за изземване на наносни отложения от река Дунав, както таксата за водовземане за промишлено водоснабдяване за промиване на инертни материали. Същата е увеличена два пъти и половина, без мотиви, обществени обсъждания или каквито и да е разумни доводи и аргументи. Променена е и методиката за заплащането й, което де факто поставя фирмите, упражняващи дейността, в невъзможност за нейното осъществяване", посочват в писмото си от асоциацията. Оттам са категорични, че с взетото решение правителството на Бойко Борисов ще доведе до прекратяване на работещите в тази сфера дружества, а "иконoмическият ефект" за региона ще е закриването на 600-700 работни места. “С набързо взетото и още по-бързо обнародвано решение на Министерски съвет се казва НЕ на дейността на предприятията, добиващи инертни материали във Видин, Мизия, Свищов, Русе, Силистра...
 
   Некомпетентно, безпардонно, злонамерено, лобистко и злоумишлено решение на МС, който през изминалите 7 години не е предприел нито едно действие за ограничаване на незаконния добив, въпреки многократните писма и предложения в тази насока от страна на легално работещите фирми. Управленци, които не предприеха нито едно действие за защита на плащащите такси, акцизи и данъци предприятия в сектора”, аргументират се от драгажните предприятия.
 
   От БАДДП недоумяват как правителството взема подобни решения при липсата на каквито и да било икономически мотиви за почти трикратното увеличение на таксите. "Не е взета предвид невъзможността да се достигне на годишна база количеството, заложено в съответните разрешения, защото добивът от река Дунав означава да се съобразяваш с речното ниво, с температурните амплитуди, с наносните процеси в реката, която е международен плавателен път. Не се отчита безспорната полза за държавата от тази дейност, за разлика от добива във вътрешните реки със земекопна техника и ефекта, които този добив всички ние рано или по-късно плащаме. Всяка промяна на речните корита на вътрешните реки при изземване чрез земекопна техника руши бреговете и води до ерозия, разливане на реките и създава предпоставки за явления като в Мизия и другите бедствено наводнени територии", се казва още в отвореното писмо.
 
   От асоциацията отправят искане до МС и депутатите за незабавно преразглеждане на приетата тарифа и отмяната й в частта, касаеща изземването на наносни отложения от река Дунав. "В противен случай ще приемем, че умишлено целите унищожаване на бизнеса на дружествата, занимаващи се с драгажна дейност като оказвате държавна помощ чрез дискриминационния размер на таксата и начина за плащането и в сравнение с всички други занимаващи се с добив на инертен материал", поясняват от асоциацията.
 
   И са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, то ще предприемат "протестни действия с блокиране плавателния път по река Дунав, за да защитят работещите в сектора и бизнеса от посегателството на настоящето правителство".
 
  Изп. директор на ДДФ- Русе АД Валери Иванов заяви пред Акцент.БГ, че с новата тарифа, която от 1 лев на куб. метър вече е увеличена на 2,55 лева, с увеличените данък сгради и по-висока вноска за пенсии, фирмата от 200 000 лева печалба за 2016 г. пре тази ще бъде най-малко със същата сума на загуба.
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha