Понеделник, 14 Октомври 2024

Боя генерира електричество от топлината

Боя генерира електричество от топлината
Публикация   12 Дек, 2016   /     akcent.bg   /     271

   Термо електрическите генератори преобразуват температурната разлика в ток. Обикновено това са устройства без движещи се части, които могат да бъдат използвани в електроцентрали, превръщайки отпадната топлина в допълнителна електрическа енергия или в малки охлаждащи системи, които не се нуждаят от компресори или охлаждаща течност. Въпреки това, здравата конструкция на тези устройства обикновено ограничава употребата им при равни, гладки повърхности. В опит да добавят термо генеративни възможности на почти всякаква форма, учени в Националния институт за наука и технологии Улсан (UNIST) в Корея твърдят, че са създали термоелектрическо покритие, което може да бъде директно нанасяно върху повечето повърхности.

   Известен като Пелтие, Зеебек или ефекта на Томсън, термоелектрическия ефект се наблюдава в полупроводникови устройства, които създават напрежение при наличие на разлика в температурата от всяка страна, или когато се прилага напрежение към устройството, то създава температурна разлика между двете страни. Новата боя, създадена от изследователите от UNIST се използва за затопляне на повърхността, когато се приложи напрежение.

   Специалната формула на неорганичната термоелектрическа боя е създадена с помощта на частици Bi2Te3 (бисмут телурид) и Sb2Te3 (антимон телурид), създаващи два вида полупроводников материал. За изпробват получената смес, изследователите пролагат последователно положителен и отрицателно слой от термоелектрическа полупроводникова боя върху метален купол с електроди отгоре и в основата му.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha