Понеделник, 14 Октомври 2024

Станислав Колев:Сериозен проблем при очакваното мащабно саниране догодина ще се окаже липсата на работна ръка, особено на специализирана

Станислав Колев:Сериозен проблем при очакваното мащабно саниране догодина ще се окаже липсата на работна ръка, особено на специализирана
Публикация   23 Ноемв, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     2013

Строителна дейност при температура, различна от диапазона 5-35 градуса, е компромис с качеството, предупреждава изп. директор и съсобственик в Марисан & Колев АД Станислав Колев

  Санирането става все по-актуална тема през последните дни. Освен за подписване на договори  и финансиране, все по-често  преминалите през  тази процедура обръщат внимание на качеството на изпълнение на  специфичната строителна дейност. Ето  какво мисли изп. директор на Марикан & Колев  и съсобственик в компанията Станислав Колев.

  Очаква ли се бум в производството на топлоизолации предвид стартиралата Национална програма за саниране и тези по общините в близките 2-3 години?

  Очакванията са за предстоящи сериозни проблеми по отношение на недостиг на работна ръка, да не говорим  на квалифицирана, е мнението на Колев.

  Не зная откъде ще се намерят работници, за да може да санират, да речем, 2000 блока. Знае се, че в този сектор работят предимно хора от малцинствата, без някаква професионална подготовка, споделя Колев. А и все повече от тях напускат страната и работят в Германия и Англия.

   Очаквам и вероятно ще  има много обекти с некачествено изпълнение, тъй като ще се търсят каквито и да е хора за работа, защото и сроковете за изпълнение са кратки. Няма да има възможността, както е до момента, един човек или една фирма да изпълняват повечето обекти.

  Ще се наложи в този процес да се включат много фирми, а те да имат и достатъчно работници. Целият процес по саниране трябва да се случва от пролетта до есента, защото няма как да се работи при минусови температури.

   Няма нито един материал в строителството в България, който може да се използва при температури под плюс 7- 5 градуса. Всеки един строителен материал се разтваря във вода. Половината от тези материали не могат да филмообразуват и да се осъществи химическата връзка под тази температура. Или всичко, което се прави при по-ниски температури, крие некачествено изпълнение.

  Друг проблем, който се среща до момента при санирането, е че по една или друга причина не се използват материалите, които са сертифицирани и указани вдокументацията на различните проекти. По една или друга причина се допуска компромис с влаганите материали, като най-често е за сметка на цената и на качеството, или и на двете. Закупуват се от производители  материали, без изпълнителят да се съобразява винаги с предписанията в документацията, или заради гонене на срокове, или за икономии на средства.

  Мисля, че Общината взе мъдро решение да спре санирането през зимния период, независимо от подбудите, смята Колев. Това е добре поне по отношение качеството на изпълнение на изолацията на жилищните сгради. За съжаление на повечето места, дори и в Русе, не се съобразяват с атмосфермите условия. Дори ако през  деня времето е сравнително топло, то през  нощта изстива, а материалите трябва да съхнат между 24 и 48 часа.

  На практика има технологични особености, които, както във всяка една друга дейност, трябва да се спазват. Но все още строителството допуска доста компромиси, които след това създават сериозни проблеми.

  Определено се гонят срокове, но това не означава да се правят такива компрометиращи компромиси. Недопустимо е да се работи при температура, по-висока от 35 градуса.

 Материалите, които се използват в България, са направени да може да се ползват в този температурен диапазон. Има и може да се произведат и такива, с които да се работи под или над тези градуси. Но те ще имат друга, по-висока цена, каквато не се плаща.

   Добрата новина е, че макар и не често, но се намират в определени случаи будни граждани, които упражняват допълнителен контрол при санирането, понякога и по-добър от този на инвеститорския контрол. Стига да не се стига до прекаляване с този обществен контрол.

   Трите основни производства на Марисан са:

  • Сухи смеси, пакетирани- около 50 продукта
  • Топлоизолации- 25 продукта
  • Пастоообразни течни продукти- над 1000

Съществува баланс между тях по отношение на производство и продажби.

Конкуренцията при производството на бои е между   10-12  български  производители. От тях 4-5 са конкурентни и държат над 80 на сто от този пазар.

Поне 15 са предприятията в страната, които произвеждат сухи смеси. Силните фирми  са поне 10 от тях. Най-сериозната  конкуренция идва от мултинационалните  компании, които имат заводи в България,които са 7.

Марисан: Колев АД е най-силната българска компания в производството на сухи смеси и топлоизолациите. Основните конкуренти са с близо 3 пъти по-малък годишен оборот. В общата класация Марисан е винаги в Топ 3 по производствен обем. Единственият български производител, който може да бъде наречен конкурент, работи на по-нисък ценови сегмент, към който Марисан не проявява интерес.

 10 процента от цялата продукция отива за износ и се търгува в периметър до 3000 км. от Русе.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha