Понеделник, 14 Октомври 2024

Бизнесът е за промяна в Закона за арендата

Бизнесът е за промяна в Закона за арендата
Публикация   20 Окт, 2016   /     akcent.bg   /     367

  Бизнесът в лицето на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска сериозна промяна в Закона за арендата.

  А именно - договорите за аренда на земеделска земя да се сключват със съгласието на всички съсобственици или поне с един от тях, който обаче притежава повече от 50% от поземления имот.

  Предложението е повече от логично и е странно защо аграрните съюзи и асоциации мълчат след като председателят на АИКБ Васил Велев изпрати официално писмо с искане за промяна в Закона за арендата до председателя на земеделската комисия Румен Христов и председателя на правната Данаил Кирилов.

   В текста за предложение бизнесът се мотивира и обръща сериозно внимание върху факта, че и сега един миноритарен съсобственик на земеделска земя може да я отдаде на арендатор без да поиска въобще съгласието и знанието на останалите си съсобственици. Докато това продължава да бъде факт в цялата страна и жалбите и оплакванията на ощетени притежатели на ниви ще се увеличават, казват вносителите на писмото.

  Те твърдят, че на вписан в службата по вписвания договор ощетените съсобственици днес много трудно могат да се противопоставят и сиостават ощетени.

  Подобни действия са вид нарушения и са честа практика още от пролетта на 2012 г. насам, посочва Велев.

  Затова той твърди, че асоциацията ще настоява да се внесе нов текст, който да промени тази ситуация и да я направи по-справедлива.

   Той предлага да се коригира чл. 3 ал. 4 на Закона за арендата, така че да даде право единствено на съсобственик, притежаващ над 50% от имота да може да подписва договор за аренда.

  Втори предлаган алтернативен вариант е миноритарен собственик да бъде упълномощен с нотариална заверка на подписите на останалите собственици да сключи договор с арендатора.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha