Понеделник, 14 Октомври 2024

Слънчогледът: поевтиняване без ясен корен

 Слънчогледът: поевтиняване без ясен корен
Публикация   08 Окт, 2016   /     akcent.bg   /     559

Синхронният спад в цената за седмица роди подозрения за картел на преработватели и търговци

   Зърнопроизводството за разлика от другите земеделски сектори с дълга верига от посредници и прекупвачи се радва на една относителна предвидимост. Това се дължи основно на факта, че цените на пшеница, царевица, слънчоглед и други се определят на международните борси, тоест движенията им надолу и нагоре рядко могат да се влияят от ключов клиент, ограничена достъпност и т.н. Ето защо, когато в средата на септември цената на маслодайния слънчоглед в България падна с около 5% само за ден, според производителите, без това да се вижда в официалните борсови котировки, те логично се обединиха и публично намекнаха за картел на преработвателите и търговците.

         Черната седмица за слънчогледа

  На 13 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) публикува на сайта си съобщение, в което посочва нелогичен и неадекватен на пазарните реалности спад в изкупните цени на маслодайния слънчоглед в страната. Организацията е получила сигнали за това от свои членове в различни региони, а направената проверка на пазара показала, че в началото на същата седмица цената е понижена с 20 - 30 лв./тон спрямо края на предходната седмицата, когато е била 640 - 650 лв./тон. "Междувременно много сделки от края на миналата седмица, по които не са извършени плащания към земеделските производители, са анулирани", се казва в съобщението. Справката, която НАЗ прави на международните борси, не показва такива отклонения надолу. По нейни данни текущата цена на слънчогледа от Черноморския регион не само не е намалявала, но, напротив, суровината дори е поскъпнала с 5 лв., спрямо петък, 9 септември.
В същото това време на пазара се случват и други странни неща. "В този период на цялата територия на България слънчогледът се изкупуваше на една и съща цена. Това не би следвало да е така, при положение че има различни локации, откъдето идва той, различен е и транспортът, и съответно и себестойността на слънчогледа при търговеца трябва да бъде различна от различните точки на страната", обяснява председателят на НАЗ Светослав Русалов. "Не можахме да съберем достатъчно доказателства на какво се дължи този спад, затова решихме да излезем със съобщение. Интересното е, че само дни след като го направихме, цените тръгнаха леко нагоре. Те не се върнаха до нивата им отпреди намалението, но тук вече причината беше в понижение на международните пазари", допълва той.

 
      Между износа и вътрешното потребление

  Основните купувачи на маслодаен слънчоглед в България могат да се разделят в три големи групи. Това са големите износители на зърнена продукция, преработвателите, които ползват суровината за производство на слънчогледово олио, и фабриките за белене на слънчоглед. Според данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за пазара и движението на зърното в страната все по-голяма част от слънчогледовата реколта остава на българския пазар (виж графиката). Заради многото новоизградени преработвателни предприятия и повишените вътрешни нужди очакванията на производителите през тази година са към износ да бъдат насочени между 20% и 50% от реколтата.

   Въпреки това слънчогледът остава вторият продукт с най-голяма стойност на износа от селското стопанство след пшеницата. В последните две години експортът е бил за над 700 млн. лв. годишно, а през 2013 г. е надхвърлил 1 млрд. лв. Голям е и износът на слънчогледово масло. Той е третата най-изнасяна аграрна стока през 2015 г. и е генерирала близо 400 млн. лв. спрямо 360 млн. лв. година по-рано.


  Представител на една от големите компании за износ на зърно обясни пред "Капитал", че вътрешното потребление в последните години е нараснало до степен, че вече почти не се получават оферти за продажба от страна производителите. Що се отнася до спада в цените от 13 септември, компанията не е променяла стойността, на която е търсила слънчоглед в този период.

  "Цените в евро от доста време се задържат на едно ниво в зависимост от курса на долара. Не виждам някакъв натиск върху движението на цената в страната. В следващ момент може и да има такъв, защото се очакват много добри реколти не само в Русия и Украйна, но и в тези региони на Европа, където е паднал повече дъжд", заяви той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha