Понеделник, 14 Октомври 2024

Парите за агитация на вота ще се харчат само в национални медии

Парите за агитация на вота ще се харчат само в национални медии
Публикация   03 Окт, 2016   /     akcent.bg   /     377

Асоциацията на регионалните медии ще обжалва

  Партиите без държавна субсидия и инициативните комитети ще ползват медийните пакети на стойност 40 000 лв. само в радиа и телевизии с национален обхват и в печатни медии с национален тираж. Това е решила ЦИК за предстоящата кампания за президентския вот и референдума, съобщи пред "Сега" говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той поясни, че мотивът за решението е националният характер на вота. ЦИК стъпвала и на социологическо проучване, според което по-голямата част от българите (63%) се информират от медии, които могат да се гледат, слушат и четат в цялата страна. Андреев допълни, че решението на комисията вече е изпратено за съгласуване във финансовото министерство и че след отговор от негова страна то ще бъде качено на сайта на ЦИК. В събота в интервю за Дарик радио шефката на комисията Ивилина Алексиева информира, че медийни пакети ще се предоставят само на електронни медии с национален обхват, но вчера говорителят на ЦИК поясни, че кръгът от медии е по-широк.

  Предложението на ЦИК идва в момент, в който многобройни партии фантоми и съмнителни комитети вече се бяха наредили на опашка за по 40 000 лв. Стълпотворението предизвика подозрения, че част от тях се готвят да насочат парите към анонимни сайтове с ограничена аудитория. По подобна схема на миналогодишния референдум за електронното гласуване почти неизвестният до този момент сайт "Хаштаг" се оказа любим на много от инициативните комитети и на малки партии и в крайна сметка успя да привлече около 150 000 лв. от отпуснатите от бюджета над 1 100 000 лв. за агитация.

  Тази година за участие в информационната кампания на референдума се регистрираха цели 37 партии, коалиции и граждански сдружения. Сред партиите са "Българско национално обединение", издигнала Митьо Пищова за президент и Радо Шишарката за вице, Българска демократична общност на бившия зам.-шеф на СДС Господин Тонев, Балканска демократична лига на Осман Октай и т.н. Особено голям се оказа бумът на комитетите - 23 при 8 допуснати до агитацията м.г. Както и тогава, и сега голяма част от тях се оказаха регистрирани във Видин и в други населени места, които не се отличават с особена гражданска активност - например Пирдоп.

                ПРЕДИСТОРИЯ

   По време на миналогодишното допитване "Сега" многократно предупреди, че някои комитети по абсолютно нелогичен начин насочват отпуснатите им суми към неизвестни онлайн страници, някои от които дори не са медии, а са сайтове за комунална информация. Това накара членове на обществения съвет към ЦИК да призоват официално парламента и правителството да затегнат контрола върху разхода на бюджетни средства в разяснителния период. Това обаче не се случи.

                      ПРОТЕСТ
  Българската асоциация на регионалните медии се обяви срещу решение на ЦИК парите за предизборната кампания на инициативни комитети и партии без държавна субсидия да бъдат получавани само от медии с национален обхват. Според асоциацията, това нарушава правото на избирателите да бъдат информирани и поставя медиите извън София в неравностойно положение.
  Досега право на тези пари имаха и регионалните медии след представяне на план и ценови тарифи. Според председателя на управителния съвет на асоциацията Иван Бунков решението на ЦИК поставя регионалните вестници в категорията "втора ръка":
"Смятаме, че нашите читатели са много повече от тези на централните печатни издания", категоричен е той пред БНР.
  Асоциацията на регионалните медии обединява големите вестници извън столицата. Всеки от тях има сайт, който се ползва от хиляди читатели у нас и в чужбина.
"Смея да твърдя, че регионални медии вече няма благодарение на сайтовете, защото чрез тях те стават централни", добави Бунков.
   Решението на ЦИК е вероятно заради неправомерно изразходвани пари в минали предизборни кампании, смята той. Според него обаче това не трябва да се отразява на целия регионален печат. Асоциацията ще обжалва решението на ЦИК пред Върховния административен съд



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha