Понеделник, 14 Октомври 2024

Сицилия все пак праща боклук към България

Сицилия все пак праща боклук към България
Публикация   20 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     723

У нас вече се изгарят отпадъци от Англия

   България остава едно от решенията на кризата с боклука в големите италиански градове. Тонове боклук от Сицилия ще се изгарят в България, за да се разтоварят преливащите италиански депа, съобщи "Ла Стампа". Според изданието товарният кораб Blue Star I, който плава под панамски флаг, натоварен с 5 тона смет, вече е преминал праз Босфора и пътува към пристанище "Варна".

  Сицилия има проблем с обработката и количествата отпадъци и управата на острова се ориентирала към варианта да бъдат изнесени в чужбина. Освен България, другите възможни дестинации на италианския боклук са Румъния и Португалия, отбелязва "Ла Стампа". Изданието обаче погрешно съобщава, че боклукът ще се изгаря в циментов завод в Пловдив, какъвто няма.

   Това е поредната публикация в италиански медии, че част от боклука на Неапол и Палермо е пласиран в България. В края на юни "Република" писа, че в Девня се гори боклук от Сицилия. На пристанище "Одесос" бяха разтоварени 6050 тона балирано RDF гориво от кораба "Наталия". Тогава граждани подадоха сигнал в регионалната екоинспекция за неприятната миризма от боклука в района на пристанището. Проверка на "Сега" установи, че този отпадък е с произход Англия и е предназначен за изгаряне с оползотворяване на енергията в циментов завод "Холсим България" АД. "Холсим" притежава комплексно разрешително и отговаря на всички изисквания, отговориха от Министерството на околната среда. Заводът се намира във врачанското село Бели извор. Много вероятно е сега отново да става дума за него.

  Циментовият завод в Девня също ползва "вносни" отпадъци. Противно на първоначалната информация в италианската преса обаче те са от Рим, а не от Сицилия, уточни пред "Сега" кметът на Девня Свилен Шитов малко след като се разшумя около "вносните" отпадъци.

               ПРЕДИСТОРИЯ

   В България и в ЕС е забранен вносът на отпадъци за депониране, но може да се внасят определени количества боклук за третиране. Този бизнес обаче не се приема радушно от местното население - точно когато избухна скандалът с балите на варненското пристанище, в Мароко имаше протести заради 2500 тона отпадъци от Италия, пратени в Казабланка. Преди 20 г. италианската област Кампаня се опита да се отърве от тоновете боклук, в които тъне, чрез изгарянето им. При горенето на токсични отпадъци обаче възникнаха сериозни проблеми с околната среда и затова процесът бе спрян.



Коментари

  •     Величка Величкова 

    85% от вносния боклук се изгаря в Холсим България АД, защото местната екоинспекция е една от най-неграмотните в България и всяко замърсяващо производство може да мине. Организираната престъпна група в РИОСВ-Враца се подкрепя мощно от областната управителка и кмета на Враца. В България има мафиотски тип управление на отпадъците и го доказвам чрез прокуратурите, където има читави прокурори, а те се уверичават.

Коментирай

   captcha