Понеделник, 14 Октомври 2024

Българската минерално-суровинна индустрия има потенциал за растеж и разполага с технологии и ресурси, които гарантират нейното устойчиво

Българската минерално-суровинна индустрия има потенциал за растеж и разполага с технологии и ресурси, които гарантират нейното устойчиво
Публикация   14 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     443

  Българската минерално-суровинна индустрия има потенциал за растеж и страната ни разполага с технологии и ресурси, които гарантират реализация на геоложкия потенциал и устойчивото развитие на добивния бранш. Това бе сред основните изводи по време на четвъртото издание на Европейския минен бизнес форум, който очерта посоките за устойчиво развитие на минерално-суровинната индустрия на България, съобщиха от пресцентъра на Българска минно-геоложка камара, която организира събитиято.

  ЕМБФ 2016 привлече над 230 участника от 20 държави. Това е най-успешното издание на ключовото събитие за устойчивото развитие на минерално-суровинната индустрия в България. Редицата презентации, които бяха направени по основните теми на форума, бяха проследени с голям интерес от участниците и породиха възможности за обмяна на опит и дискусии по време на форума и в свободните разговори между отделните панели.

  Част от изводите и обобщенията, генерирани по време на Европейски минен бизнес форум, са, че се отбеляза се прогрес по отношение на разбирането в обществото за изключително важната роля и значение на минерално-суровинната индустрия, както за съвременния бит и съществуването на хората, така и за устойчивото развитие на нашата човешка цивилизация. Откроени бяха много не използвани все още възможности и голям потенциал за устойчиво развитие на минерално-суровинната индустрия на България и други европейски държави. Налице са многобройни примери и добри практики, че минерално-суровинната индустрия може да се развива здравословно-безопасно, екологосъобразно и в хармония с всички останали индустрии и социални дейности, като осъществява своята корпоративна-социална отговорност с дългосрочна добавена стойност. Минерално-суровинната индустрия и останалите индустрии могат и по-активно да си взаимодействат помежду си за повишаване ефективността на производството, рециклирането, намаляването на отпадъците и превръщането им в суровини. Необходимо е - на база динамиката на глобализацията и промените в световен мащаб и развитието на научно-техническите достижения - по-често да се актуализират националните и европейски стратегии и програми за устойчиво развитие на минерално-суровинната индустрия с участието на всички заинтересовани страни. За устойчивото развитие на минерално-суровинната индустрия от решаващо значение са редица фактори, за които са необходими обединени усилия на национално и европейско ниво. Необходимите промени са свързани с подобряване на нормативната уредба, свързана с устойчивото развитие на отрасъла и привличане на нужните инвестиции в него.

  Изследването нормативната рамка на добивната индустрия в Европейския съюз дава възможност да се вземат най-добрите практики за подобрение на правната рамка в България. По този начин ще се създадат условия за успешната реализация на стратегията за развитие на минерално-суровинната индустрия.

  Сред нужните промени са и въвеждането на система от мерки за насърчаване инвеститорите по веригата на добавената стойност от индустриите след добивната - по възможност в териториална близост до добиваните минерални суровини, като и адекватна изпреварваща комуникационна стратегия на ангажираните в отрасъла с всички заинтересовани от дейността му страни на основа открит, честен и системен диалог.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha