Орешарски: България опасно затъва в дългове

Орешарски: България опасно затъва в дългове
Публикация   09:17     02 Юли, 2016 /     Гласове   /     806

"Решението на Standard and Poor`s да понижи кредитния рейтинг на ЕС означава понижена кредитна репутация на институциите на ЕС - нещо, което не е изненада. Както Великобритания, така и ЕС губят от протичащите процеси на излизане на Обединеното кралство, точно защото намаляват кредитната репутация и на Великобритания, и на ЕС. ..." Това каза в ефира на БНР финансистът и бивши премиер на България Пламен Орешарски. Орешарски заяви, че не е убеден, че Брекзит ще се реализира.

  Мисля, че Обединеното кралство ще се опита да забави по всякакъв начин процедурата. Виждаме, че премиерът Дейвид Камерън подаде оставка и анонсира, че поне няколко месеца няма да се говори по тези въпроси. Вероятно разговори ще започнат след избирането на новия премиер. Много е важно кой ще бъде новият премиер и какви възгледи ще изповядва. Още по-важно е настроението в британския парламент, който все пак трябва да вземе решението преди ЕС да бъде уведомен съгласно чл. 50, посочи Орешарски.

 По думите му, ако Великобритания напусне ЕС, това ще намали възможностите на Съюза да субсидира по-малките и неразвити икономики като българската.

  Вероятно ще бъде редуцирано финансирането по фондовете, изтъкна финансистът.

  Все пак Великобритания е четвъртият донор на ЕС и втората икономика след германската, така че дупката в бюджета, която ще възникне, трябва да се попълва или чрез допълнителни вноски, или чрез редуциране на разходите. Второто ми се струва по-реалистично. За съжаление, то е неблагоприятно за нас, коментира още Орешарски.

  Важно е, ако стартират разговори между Обединеното кралство и ЕС, българското правителство да се включи по-активно в тях, за да може да се защити статутът на хилядите българи, които учат и работят на Острова, заяви Орешарски.

  Той допълни, че е бил изненадан от идеята за единна европейска валута, която се очаква да бъде оповестена скоро от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, защото на много страни е било обяснявано, че не са готови за еврото.

  Очевидно е политическо решението - компенсаторен механизъм на излизане на Великобритания. Но не бива и много да се учудваме, защото еврото е политически проект, така че с политически мотиви, всичко можем да очакваме. Във всички случаи, България няма какво да се притеснява чак толкова, тъй като ние практически въведохме еврото през 1997 година, когато фиксираме курса на лева към еврото. Не е съвсем същото, но като ефект върху икономиката и икономическите агенти, всички неблагополучия ги инкасирахме в края на миналия и началото на този век. Днес едно въвеждане на еврото по този механизъм, който очакваме, че ще бъде иницииран, няма да повлияе кой знае колко върху българската икономика, прогнозира експертът.

  Бившият премиер каза, че няма от какво да се чувства доволен заради решението на Арбитражния съд за АЕЦ „Белене", тъй като страната ни е загубила делото и трябва да плаща.

  По думите му пред властите стои въпросът да намерят най-благоприятно решение за казуса. Парите, според него, няма откъде да дойдат, освен от Фискалния резерв, който ще трябва да подпомогне НЕК.

НЕК няма тези пари, нито има достъп до кредити, за да вземе кредит и да ги изплати.   Но има и други варианти - да се продаде оборудване, а защо не и да се изгради Централата на някакви частни начала и т. н. Трябва да се проучат всички възможности, каза Орешарски и допълни: Икономиката на страната ни е в процес на леко възстановяване от 2014 г. насам, но бързото увеличаване на дълга ме притеснява.

  От 14% през 2009 г., днес е малко над 29%. С темповете, с които расте дългът засега, навлизаме в дългова спирала. В началния етап сме, все още не е късно да се забавят темповете или въобще да се стопира, посочи още бившият премиер и бившият финансов министър.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha